Військовий збір, ПСП і «натуральний» коефіцієнт

Теми:
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили чи потрібно застосовувати до об’єкта оподаткування військовим збором «натуральний» коефіцієнт та ПСП.

військовий збір натуральний коефіцієнт

Калькулятор індексації зарплати

Водночас зауважуємо, що ст. 164 Кодексу встановлено особливості визначення бази оподаткування податком на доходи фізичних осіб

Для доходів у негрошовій формі базою оподаткування ПДФО є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за формулою, визначеною п. 164.5 ПК, а саме: К = 100 : (100 - Сп), де К - коефіцієнт; Сп - ставка ПДФО, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Для обчислення коефіцієнту застосовується виключно ставка податку, а не збору, а отже відсутні законодавчі підстави для застосування коефіцієнту при нарахуванні військового збору на доходи у негрошовій формі.

Крім того, під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування ПДФО визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (ПСП) за її наявності (п. 164.6 ПК).

Зважаючи на те, що положеннями п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК прямо не встановлено порядок визначення бази оподаткування для військового збору, зокрема з урахуванням особливостей, встановлених у підпункті 164.5 та 164.6 розділу IV ПК для військового збору, податкові агенти визначають базу оподаткування військовим збором без застосування ПСП.

Зазначена позиція погоджена Мінфіном (із індивідуальної податкової консультації від 07.05.2024 № 2613/ІПК/99-00-24-03-03).

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Винагорода за ЦПД у Податковому розрахунку

Уклали цивільно-правовий договір – як показати відомості в додатках Д5 та Д1, коли донарахувати ЄСВ до мінімальної бази, за якими правилами відобразити в додатку 4ДФ.
2457

Алгоритм застосування ПСП та відповідальність бухгалтера

Із кожної зарплати чи іншого доходу працівника бухгалтер утримує ПДФО і військовий збір. Однак деякі доходи взагалі не оподатковуються, а до зарплати може застосовуватися податкова соціальна пільга. Алгоритм застосування ПСП – у статті.
74285

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
81436

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює як державний, так і місцеві бюджети. Водночас від розміру цього податку залежить велична доходу працівників та громадян, які отримують дохід. Розглянемо яким буде податок на доходи фізичних осіб 2024 року, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
6983

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді