Виплатили працівникам лікарняні – повідомте орган ПФУ через електронну форму

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці ПФУ нагадали про обов’язковість інформування роботодавцями органу ПФУ про виплату працівникам страхових коштів та наслідки в разі не інформування.

виплата лікарняних

Калькулятор стажу

Страхувальник, який по заяві-розрахунку отримав від ПФУ кошти для здійснення страхових виплат працівникам (страхові кошти), повинен протягом місяця з дня проведення відповідних виплат повідомити про це Пенсійний фонд України.

Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам можна сформувати в електронному кабінеті на вебпорталі ПФУ.

Для цього потрібно обрати заяву-розрахунок, яка набула статусу «Оплачено» та в екранній формі натиснути кнопку «Створити повідомлення». Основна частина реквізитів повідомлення заповниться автоматично, дублюючи інформацію із заяви-розрахунку. Ручне введення передбачено для даних щодо виплати:

  • дати виплати;
  • суми, виплаченої працівникові за рахунок коштів Фонду.

Якщо сума в повідомленні по всім листкам непрацездатності дорівнює профінансованій сумі, то після збереження, підписання та відправлення повідомлення до ПФУ, йому автоматично буде присвоєно статус «Прийнято». У випадку розбіжності суми, повідомлення потрапить на опрацювання спеціалістам ПФУ. Тож доцільно формувати таке повідомлення після усіх виплат працівникам по заяві-розрахунку.

Переглянути вже відправлені повідомлення можна в кабінеті страхувальника в розділі меню «Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам».

Зверніть увагу, у разі відсутності від страхувальника інформації про виплати застрахованим особам протягом трьох місяців з дня фінансування, відповідним підрозділом ПФУ буде проведено перевірку використання роботодавцем страхових коштів.

За інформацією ПФУ у Вінницькій області

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
31240

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді