Як обчислювати страховий стаж для лікарняних

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці ПФУ нагадали як потрібно визначати страховий стаж працівника для правильного розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

страховий стаж для лікарняних

Калькулятор стажу

Страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску. Страховий стаж обчислюється в місяцях (стаття 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV).

Період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

До страхового стажу включають:

  • за період починаючи з 01.01.2016 – період, за який було здійснено сплату ЄСВ;
  • за період з 01.01.2011 до 31.12.2015 – виключно періоди, протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески;
  • за період з 28.02.2001 по 31.12.2010 – періоди, протягом яких особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, і сплачувала або за неї сплачували страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Ці періоди обчислюють відповідно до даних, зазначених у трудовій книжці, і зараховують періоди перебування особи в трудових відносинах.
  • за період до 27.02.2001 – прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240 та обчислюється відповідно до даних, зазначених у трудовій книжці, а також зараховуються періоди перебування особи в трудових відносинах відповідно до постанови КМУ від 19.10.1998 № 1658 та постанови Ради Міністрів СРСР від 13.04.1973 № 252.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
48718

Довідка ОК-5 для підтвердження страхового стажу

Якщо працівник працює менше року чи шести місяців і захворів, бухгалтеру аби правильно нарахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи допомогу по вагітності та пологах потрібно знати страховий стаж працівника. Розглянемо чим потрібно підтверджувати страховий стаж та чи потрібно вимагати від працівника довідку за формою № ОК-5.
35227

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити через інтернет, як рахувати стаж за цією довідкою.
21584

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді