Новий закон передбачає збільшення страхових сум за договорами «автоцивілки»

Верховна Рада прийняла Закон про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Рада прийняла закон про цивільне-правове страхування транспортних засобів

Калькулятор штрафів

В цілому Закон № 8300 забезпечує систему обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ) власників авто більш справедливою та ефективною. Окрім того Закон та наближує систему ОСЦПВ до європейський стандартів.

Головні положення Закону передбачають:

  1. Збільшення страхових сум. Закон передбачає поетапне збільшення страхових сум до рівня, що відповідає європейським стандартам. Зокрема, максимальна сума виплати за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю, має бути збільшена до 32 млн грн, а за шкоду майну – до 16 млн грн.
  2. Введення прямого врегулювання усіх випадків ДТП, де пошкоджено лише транспортний засіб, що дозволить страхувальнику звертатися за страховою виплатою безпосередньо до свого страховика, обійшовши страховика винуватця ДТП.
  3. Швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів до введення в дію Закону (зараз це роки, а пропонується до 60 днів). Це має сприяти більш ефективному захисту прав страхувальників.
  4. Розширення застосування «Європротоколу» – оформлення заяви про страхове відшкодування при ДТП без участі поліції.

Закон також приводить норми українського законодавства у відповідність із чинними положеннями Директиви 2009/103/ЄС, зокрема:

  • поетапно передбачене збільшення суми за шкоду, завдану життю та здоров'ю потерпілих осіб до 1 мільйона гривень на одного потерпілого та 20 мільйонів гривень на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб;
  • а за шкоду, завдану майну потерпілих осіб – до 2 мільйонів гривень на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кошти на передплату періодики: чотири неочевидних джерела

Тримайте поради експертки, які допоможуть знайти кошти на передплату професійних видань для бухгалтерів. Брак фінансування, який через війну суттєво зачепив бюджетні установи й організації, водночас показав їхні можливості – вихід є завжди.
78

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
42809

Облік грошових коштів

Кожній установі доводиться обліковувати грошові кошти. А облік грошових коштів в державному секторі, як ніде, жорстко регламентований. Тож розглянемо, як вести облік грошових коштів правильно.
11193

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
173194

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді