Особливості використання освітньої субвенції зі спецфонду держбюджету

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
У вівторок, 11.06.2024, набрали чинності Особливості використання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) для забезпечення викладання навчального предмета «Захист України»

використання освітньої субвенції

Відправляємо працівників у відрядження під час війни

Ці Особливості визначають механізм та критерії розподілу коштів між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад, визначених додатком до постанови КМУ від 27.12.2023 № 1374.

Територіальні громади, органи управління освітою облдержадміністрацій та районних в місті Києві державних адміністрацій надають ОДА та Київській МДА (військовим адміністраціям) заявки щодо створення осередків у закладах освіти, які перебувають у сфері їхнього управління. Осередки створюють відповідно до методичних рекомендацій, затверджених МОН, не пізніше як через тиждень після опублікування наказу МОН від 22.05.2024 № 731.

Осередки створюються в закладах:

  • професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти, у яких навчається не менше ніж 200 учнів (студентів, курсантів) у групах із одночасним здобуттям повної загальної середньої освіти;
  • загальної середньої освіти, які плануються бути включеними до проєктної мережі академічних ліцеїв та забезпечують навчання не менше ніж 80 учнів 10–11 класів цього закладу освіти та закладів освіти, з яких буде забезпечено підвезення учнів.

ОДА та Київська МДА (військові адміністрації) затверджують перелік осередків викладання навчального предмета «Захист України» у закладах освіти. Вони розподіляють субвенції між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад з урахуванням потреби, визначеної у заявках на створення осередків у закладах освіти, відповідно до затвердженого Переліку та обсягів співфінансування з місцевих бюджетів.

Видатки спрямовують на обладнання осередків за Типовим переліком засобів навчання та обладнання для забезпечення викладання навчального предмета закладами освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти. Про що писали у новині «Нове обладнання для закладів освіти».

Закупівля товару, передбаченого цими Особливостями, вартість якого становить або перевищує 100 тис. грн, здійснюється замовниками з використанням електронного каталогу – якщо такий товар наявний в електронному каталозі. Якщо ця закупівля не відбулася, замовник здійснює закупівлю в установленому законодавством порядку.

Накази МОН від 22.05.2024 № 731 та від 06.06.2024 № 819, якими затверджені Особливості і зміни до них, набрали чинності 11.06.2024.

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Витрати на освітню субвенцію у 2024 році

Місцеві бюджети з державного бюджету отримують трансферти на спільні цільові програми. Освітня субвенція – це один з таких трансфертів. Про умови її отримання та перелік витрат, на які можна витрачати кошти освітньої субвенції – у цьому огляді
4020

Субвенція місцевим бюджетам

Субвенція – це виплата із державного бюджету місцевим бюджетам, яку надають лише на конкретні цілі. На що вона виділяється щороку – у цьому огляді.
50973

Інформаційна довідка щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції

Освітня субвенція з державного бюджету покликана ОМС утримувати школи, професійно-технічні училища коледжі, які мають фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів. Механізм її розподілу базується на складній формулі й МОН в інформаційній довідці показало ті цифри, які впливали на розподіл освітньої субвенції у 2021 році. Призначення, наповнення та приклад такої довідки – у цьому огляді.
7419

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді