Отримали запит від органу ДПС, у якого не обліковуєтесь

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили у яких випадках до установи може надійти запит від іншого органу ДПС, в якому установа не обліковується.

запит від дпс

ВИРОБНИЧИЙ КАЛЕНДАР 2024

Органи ДПС мають право звернутися до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про надання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження (п. 73.3 ПК).

Підстави для надсилання запиту визначені у підпункті 73.3.1 пункту 73.3 ПК. Для подання запиту достатньо однієї з підстав, зокрема:

  • за результатами аналізу податкової інформації виявлено факти, які можуть свідчити про порушення установою податкового, валютного законодавства, законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, із обов’язковим зазначенням таких фактів у запиті;
  • виявлено недостовірність даних, що містяться у податковій декларації;
  • подано скаргу щодо ненадання установою – платником ПДВ податкової накладної (ПН) покупцю, про допущення в її обов’язкових реквізитах помилок або порушення установою граничних термінів реєстрації ПН, розрахунків коригування в ЄРПН;
  • у разі проведення зустрічної звірки;
  • отримано запит про надання інформації від компетентного органу іноземної держави на підставі міжнародного договору, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, та інформації, яка запитується, немає у розпорядженні контролюючого органу;
  • в інших випадках, визначених ПК.

При цьому обмежень щодо направлення листів та/або запитів контролюючим органом платникам податків, які зареєстровані в інших регіонах України, ПК не передбачено.

Отже, орган ДПС має право звернутися до установи, у т. ч. тієї, яка перебуває на обліку в інших органах ДПС, із письмовим запитом про надання інформації (на бланку органу ДПС).

Запит підписує керівник (його заступник або уповноважена особа) органу ДПС і має містити:

  • підстави для надсилання запиту відповідно до п. 73.3 ПК із зазначенням інформації, яка це підтверджує;
  • перелік інформації, яка запитується, та перелік документів, які пропонується надати;
  • печатку контролюючого органу.

Запит вважається належним чином врученим, якщо його надіслано у порядку, визначеному статтею 42 ПК.

ЗІР, категорія 129.06

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2057

Як розрахувати середньооблікову кількість штатних працівників

Коли справа доходить до подання звітності, у бухгалтера постають питання. Адже є сумісники, декретниці, нові працівники й ті, що звільнилися. Давайте розглянемо, як розраховується середньооблікова кількість штатних працівників.
53126

Плата за землю – земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
48337

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді