У е–деклараціях виявили недостовірні відомості на 664 млн грн

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
НАЗК прозвітувало про свою роботу за І півріччя 2024 року, зокрема про результати 206 перевірок декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (е-декларацій) за новим ризик–орієнтованим підходом.

перевірка е–декларацій

Калькулятор штрафів

За І півріччя 2024 року перевіркою е–декларацій НАЗК виявило:

  • недостовірних відомостей на майже 664 млн грн;
  • необґрунтованих активів на 14,4 млн грн;
  • ознак незаконного збагачення на 38,3 млн грн.

До компетентних органів направлено 84 обґрунтованих висновки та 4 матеріали – до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Найбільше порушень, у т. ч. ознак незаконного збагачення, недостовірних відомостей та необґрунтованих активів, встановлено у е–деклараціях, поданих представниками:

  • органів місцевого самоврядування – 25, з них одна – голови міської ради, одна – голови районної ради, дві – заступники міських голів, чотири – депутатів обласних рад;
  • органів досудового розслідування та поліції – 12;
  • обласних та районних державних адміністрацій – 9;
  • державних підприємств – 7, з яких чотири – керівників підприємств.

Загалом за перше півріччя 2024 року НАЗК розпочало 535 повних перевірок е–декларацій. З відібраних на повну перевірку найвищий показник рейтингу ризику мають декларації, подані представниками:

  • органів місцевого самоврядування – 105, з них три – голів обласних рад, одна – голова районної ради та одна – голова міської ради, дві – заступника міських голів, 23 – депутатів обласних рад, 75 – депутатів місцевих рад;
  • державних адміністрацій – 28, з яких чотири – заступників голів обласних державних адміністрацій, дві – голів районних державних адміністрацій, дві заступники голів районних державних адміністрацій;
  • органів судової влади – 36, з них безпосередньо суддів – 26, три – голів судів;
  • органів митної та податкової служби – 17 податківців, 10 митників, з них дві – начальників митниці;
  • органів досудового розслідування – 10 слідчих, чотири – дізнавачів;
  • органів прокуратури – 26 прокурорів, з них три – керівника та сім – заступників керівників обласних прокуратур;
  • державних підприємств – 23 керівників підприємств, 11 заступників керівників, у тому числі підприємств оборонної сфери;
  • народними депутатами – 27.

Найбільша кількість декларацій, за якими проводяться повні перевірки, подані посадовцями з м. Києва (191 декларацій), Одеської області (43), Київської області (37), Львівської області (29), Дніпропетровської області (27), Харківської області (19), Хмельницька (18), Черкаської області (17), Полтавської області (16).

Початок повної перевірки ще не свідчить про вчинення декларантом корупційного чи пов’язаного з корупцією правопорушення.

У разі виявлення за результатом перевірки порушень НАЗК вживає заходів щодо притягнення особи до встановленої законом відповідальності, за наявності підстав скеровує матеріали до органів досудового розслідування, а також до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для вирішення питання про цивільну конфіскацію необґрунтованих активів.

Ознайомитися з усіма результатами повних перевірок декларацій можна за посиланням.

Повний перелік осіб, стосовно яких розпочато повні перевірки, а також результати перевірок можна знайти за посиланням.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
6905

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування триває до 31 березня 2024 року, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
65962

Електронна декларація – хто подає

⚡️Після відновлення декларування подання електронних декларацій триває до 31 березня 2024 року. Подання декларції – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій статті.
90248

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
57637

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді