Змішаний предмет закупівлі: проєкт від Мінекономіки

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт за № 11520 «Про публічні закупівлі».

змішаний предмет закупівлі

Пошук по Класифікатору професій

Одне з питань, яке пропонують врегулювати законопроєктом, – здійснення закупівлі змішаного предмета закупівлі, тобто коли замовник планує придбати одночасно товари і/або послуги, і/або роботи в одному закупівельному процесі.

Змішана закупівля відбувається у випадках, коли окрема закупівля товарів, робіт або послуг є неефективною або неможливою без їхнього комбінування в одному процесі закупівлі. Наприклад, якщо одночасно закуповуються товари плюс послуги, то предмет закупівлі буде визначатися за визначенням вищої вартості. Якщо послуги плюс роботи або товари плюс роботи – визначатиметься за тим, яка частина предмета закупівлі є визначальною для виконання договору про закупівлі та результату публічної закупівлі. Так, при закупівлі комбінації з МРТ-апарату (товару) + робіт з будівництва нового об’єкту чи капітального ремонту – визначатиметься як роботи. При закупівлі комбінації запчастин (60%) + послуги з ремонту і технічного обслуговування автомобіля (40%) – визначатиметься як товари (хоча це послуги відповідно до Правил надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів, затверджених наказом Мінінфраструктури від 28.11.2014 № 615).

У новому законопроєкті пропонують змінити підходи для визначення послуг і робіт з метою розмежування предметів закупівлі.

Послугами пропонується визначати будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, а також фінансові та консультаційні послуги, послуги пов’язані з роботами, поточний ремонт, послуги з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів з урахуванням вартості запасних частин. До послуг, пов’язаних з роботами, відносяться передпроектні роботи, розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка, послуги з нормування в будівництві, інженерно-консультаційні та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості об’єктів будівництва.

Роботи – це результат будівельних робіт або інженерно-монтажних робіт, у цілому, який сам собою є достатнім для виконання економічної або технічної функції. Предметом договору виконання робіт (підряду) є виконання робіт або виконання робіт з розробленням проектної документації, результатом яких є будівництво нових об’єктів, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів. Таке положення концептуально узгоджується, зокрема, з Директивою 2014/24/ЄС.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Закупівля послуг з поточного ремонту: які нюанси врахувати

Час від часу у замовника виникає потреба в проведенні поточного ремонту, і для цього він має за законодавством провести закупівлю товарів й послуг. Поточний ремонт як предмет закупівлі належить до послуг, а для закупівлі послуг закупівельне законодавство встановлює свої вимоги. І самому розібратися з ними іноді замовнику не під силу. Допоможемо йому в цьому.
4798

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
39737

Чи можливі централізовані закупівлі за рішенням територіальної громади

Придбання територіальними громадами різноманітних товарів, робіт і послуг потребує дотримання встановлених державою правових та економічних норм. Експерт допоможе в них розібратися.
2461

Бюджетні зобов'язання - порядок їх реєстрації

Замовники-бюджетники мусять зареєструвати бюджетні зобов’язання в органах Казначейства. Бо інакше не зможуть їх оплатити. Подекуди, перш ніж такі зобов’язання зареєструвати чи провести платежі, казначеї висувають свої вимоги.
1189

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді