Що зміниться з 1 вересня в Україні

Що зміниться для українців з 1 вересня: детальніше в публікації.

що зміниться з 1 вересня

Калькулятор індексації зарплати

Навчальний рік

Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про початок навчального року під час воєнного стану в Україні».

У закладах загальної середньої освіти тривалість 2024/2025 навчального року визначено з 2 вересня 2024 року до 30 червня 2025 року.

Визначаючи це, Уряд орієнтувався на відсутність звернень від абсолютної більшості громад щодо початку навчального року раніше і потребу в часі на ретельну підготовку закладів освіти до приймання учнів. Також у документі окреслено, що обласні та Київська міська військові адміністрації спільно із засновниками закладів освіти мають забезпечити організований початок навчального року залежно від безпекової ситуації.

Тривалість канікул у закладах освіти впродовж навчального року не може становити менш як 30 календарних днів.

Заклад освіти може самостійно визначати структуру навчального року та форми організації освітнього процесу. Зокрема, з огляду на те, наскільки навчання в умовах війни вплинуло на психічний стан та інтелектуальний розвиток учнів, чи є в них освітні втрати, якою є безпекова та енергетична ситуація тощо.

З 1 вересня 2024 року максимальна наповнюваність початкових класів державних і комунальних закладів загальної середньої освіти може становити не більше ніж 24 учні (відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

У 2024/2025 році ця норма поширюється на всі перші класи, які навчатимуться в очному або змішаному (чергування очного й дистанційного навчання з певною періодичністю) форматах. Для решти класів максимальна наповнюваність залишається 30 учнів. Наповнюваність класів, які вчаться дистанційно, може бути більшою за 24 учні (для перших класів) та за 30 учнів (для інших класів). Ця норма чинна під час дії воєнного стану.

Норма закону покликана полегшити взаємодію вчителів і учнів та зробити освітній процес ефективним через зменшення кількості дітей у класі. Педагоги зможуть приділити більше уваги кожному учню/учениці та вибудувати ліпший звʼязок з ними.

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

З 1 вересня спрощується оформлення соціальної допомоги

Завдяки діджиталізації та інтеграції різноманітних реєстрів заявникам не потрібно буде подавати жодні паперові документи чи їх копії, якщо вони вже є в Єдиній інформаційній системі соціальної сфери (ЄІССС), або які можна отримати шляхом міжвідомчого інформаційного обміну від інших державних органів – розпорядників і власників відповідних реєстрів.

Такі зміни внесено до низки документів, які стосуються державної соціальної допомоги, зокрема:

  • Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми;

  • Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;

  • Порядку виплати допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;

  • Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, у тому числі з інвалідністю, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною»;

  • Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;

  • Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Постанова Уряду, яка запроваджує цю новацію, набуває чинності з 1 вересня.

Таким чином розраховується спростити і полегшити життя людям, які звертаються по державну допомогу – вони мають бути позбавлені клопоту збирати стоси папірців та подавати документи, які вже є у розпорядженні державних органів.

Тарифи на газ

У вересні ціна на газ для ТКЕ, виробників електроенергії та населення залишиться незмінною. Кабмін продовжив дію спецобов'язків (ПСО) щодо постачання газу підприємствам теплокомуненерго, побутовим споживачам, операторам газорозподільних систем та виробникам електроенергії до 30 квітня 2025 року, тобто до кінця наступного опалювального сезону. Таке рішення Уряд ухвалив на засіданні 23 серпня 2024 року.

Нафтогаз повідомив, що постачатиме газ до квітня 2025 за наступними цінами:

  • кубометр газу для населення й надалі коштуватиме 7,96 грн з ПДВ (базовий «фіксований» тариф).
  • для виробництва теплової енергії для населення – 7,42 грн з ПДВ.
  • для виробництва теплової енергії для бюджетних установ – 16,39 грн з ПДВ.
  • для виробництва електроенергії у конденсаційному циклі – 10,5 грн з ПДВ.
  • для виробництва електроенергії у теплофікаційному циклі – 16,5 грн з ПДВ.

Ціни на пальне

З 1 вересня 2024 року Уряд планує збільшити акцизний податок на різні види палива:

  • бензин зросте від 242,6 євро до 271,7 євро за тисячу літрів;
  • дизельне пальне – від 177,6 євро до 215,7 євро;
  • автогаз – від 55,6 євро до 59,2 євро.

Відповідний проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку» від 29.05.2024 № 11256-2 скоро буде підписаний Головою Парламенту та Президентом України.

Нова послуга від «Укрпошти»

Міністерство закордонних справ долучає національного поштового оператора Укрпошту до доставки документів, передусім закордонних паспортів, до закордонних дипломатичних установ України.

21 серпня 2024 року МЗС та Укрпошта уклали Меморандум про співпрацю, який закладає основу для реалізації проектів у сфері міжнародних поштових відправлень. Планується, що новий сервіс зручної та доступної доставки паспортів запрацює вже у вересні.

Громадяни України за кордоном отримають зручний сервіс доставки документів, передусім закордонних паспортів, за значно нижчою вартістю у порівнянні з міжнародними комерційними компаніями. 

Використовуючи технологію електронної марки з QR-кодом, українці будь-де в світі зможуть оплатити доставку закордонного паспорту в особистому кабінеті на сайті Укрпошти. Єдина ціна доставки у будь-яку країну світу складатиме всього 6 доларів США та 10 грн ПДВ, що в рази дешевше в порівнянні з комерційними сервісами. Після того, як паспорт буде виготовлено на території України, Укрпошта забезпечить його швидку доставку на адресу закордонної дипломатичної установи України в країні, де замовляли паспорт, для його подальшої видачі заявнику.

Зміни в Особливостях закупівель

У листі-роз’ясненні від 15.07.2024 № 3323-04/50395-06 Мінекономіки роз’яснило щодо:

  • ступеню локалізації;
  • права здійснювати закупівлю без відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару;
  • тендерної документації та підстав для відхилення замовником тендерної пропозиції;
  • публікації в ЕСЗ інформації про місцезнаходження;
  • змін до Особливостей, які набирають чинності з 1 вересня 2024 року.

Так, тендерна документація повинна містити:

  • перелік документів та/або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції;
  • перелік документів та/або інформації, які подаються переможцем процедури закупівлі.

Зазначені переліки оформляють як окремі додатки до тендерної документації. Відсутність документів або інформації, що не передбачені додатками до тендерної документації, зазначеними в абзаці десятому пункту 28 Особливостей, не є підставою для відхилення замовником тендерної пропозиції такого учасника процедури закупівлі відповідно до 44 пункту Особливостей.

Якщо розголошення місцезнаходження замовника або постачальника в ЕСЗ несе загрозу безпеці замовника та/або постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), така інформація у звіті про виконання договору про закупівлю, укладеному відповідно до пункту 10 Особливостей, може зазначатися:

  • як назва адміністративно-територіальної одиниці (область, район, місто, район у місті, селище, село) місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження (для юридичної особи)/місце проживання (для фізичної особи) постачальника (виконавця робіт, надавача послуг);
  • назва адміністративно-територіальної одиниці (область, район, місто, район у місті, селище, село), в який здійснюється доставка товару (в якому виконують роботи чи надають послуги).

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35572

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7211

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді