Яким розміром МЗП 7100 чи 8000 обмежувати декретні у разі продовження відпустки

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Допомога по вагітності та пологах для працівниць, які протягом дванадцяти місяців перед наданням відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами мали страховий стаж 6 місяців, не може перевищувати розміру допомоги, обчисленої з двох мінімальних зарплат.

декретні у разі продовження відпустки

Калькулятор днів щорічної відпустки

У разі продовження відпусток по вагітності та пологах на 14 к. дн. у зв’язку з народженням двох чи більше діток чи у разі ускладнених пологів, допомога по вагітності та пологах за ці дні розраховується з денної виплати, за якою нараховували допомогу за 126 к. дн.

Тобто, якщо відпустка по вагітності та пологах розпочалась до 01.04.2024, у разі її продовження бухгалтер у липні/серпні нараховує допомогу за 14 к. дн. серпня виходячи з денної виплати, розрахованої у березні. При цьому, розмір серпневої денної виплати не повинен бути меншим за 233,25 грн (обчисленої з розміру мінімальної зарплати 7100 грн) та не може перевищувати 466,49 грн (обчисленої з двократного розміру мінімальної зарплати 2 × 7100 грн).

Це стосується працівниць, які протягом дванадцяти місяців перед наданням відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами мали страховий стаж 6 місяців і початок цієї відпустки припав до 01.04.2024.

У разі надання цій працівниці відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за серпень потрібно нарахувати ЄСВ за ставкою 22%:

  • на суму допомоги по вагітності та пологах (за продовженою відпусткою);
  • різницю між розміром мінімальної зарплати 8000 грн і розміром допомоги, що нарахована за дні серпня.

Якщо початок відпустки припадає на 01.04.2024 чи пізніше, обмеження розміру допомоги по вагітності та пологах обчислюють з мінімальної зарплати 8000 грн.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
246871

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23191

Виплата декретних у 2024 році

Декретні виплати у 2024 році: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни
83545

Середньоденна заробітна плата

Підкажемо, як визначається середньоденна заробітна плата та як зробити нарахування для різних виплат у 2024 році.
55184

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді