Бюджетний комітет вимагає змінити розподіл ПДФО у 2024 році

У Верховній Раді розмірковують, як покрити потреби сектору безпеки і оборони у розмірі 500 млрд грн.

розподіл ПДФО у 2024 році

Калькулятор індексації зарплати

Бюджетний комітет Верховной Ради 02 вересня розгляне законопроект 11417 щодо підвищення податків та пошуку внутрішніх ресурсів для спрямування 500 млрд грн на безпекові та оборонні видатки.

Голова парламентського комітету з питань бюджету Руслана Підласа пропонує змінити принцип розподілу «військового ПДФО» на три місяці 2024 року. Замість 25% ПДФО, який йде у загальний фонд держбюджету, пропонується збільшити цей відсоток до 59%. По спеціальному фонду залишиться 41%, а спямування ПДФО до бюджету Мінстратегпрома буде скасоване.

Як планують залучати додаткові кошти у держбюджет

  1. Близько 115,4 млрд грн – скорочення видатків по обслуговуванню і погашенню державного боргу,
  2. Додатково 216 млрд грн – від розміщення ОВДП,
  3. Додатково 100 млрд грн від перевиконання податків і зборів,
  4. Близько 12,7 млрд грн – надходження від акцизів на пальне і тютюн,
  5. Близько 30 млрд грн – очікувані надходження від нових податкових змін (збільшення військового збору з 1,5% до 5% та запровадження військового збору для ФОПів),
  6. Скорочення або відмова від нових видатків по загальному і спеціальному фонду на 25,5 млрд грн.

На чому будуть економіти

Пропонується прибрати:

  • 11,2 млрд грн з бюджету Мінстратегпрому,
  • 8,6 млрд грн – невикористані кошти Мінсоцаолітики (план закладений в бюджеті перевищив фактичні видатки за 8 місяців року),
  • 4.5 млрд грн з поповнення Резервного фонду, яке було в урядовій версії,
  • економія 1 млрд грн – на видатках Мінмолодьспорту, Мінцифри, Мінкульті Міонсвіти, НАЗК (з фінансування політичних партій), Мінреінтегарції, Мінвідновлення, ЦВК (з виборів місцевих депутатів).
  • економія 662,2 млн грн на Державній митній службі,
  • 227,8 млн грн – скорочення видатків на утримання органів влади (СКМУ, Держпродспоживслужба, Держстат, ВАКС, Вищий суд інтелектуальної власності, Держгеонадра, Держслужба морського і водного транспорту, Держенергоефективності, Держагенство туризму, Державіаслужба, ДАСУ, Агентство управління держборгом, Держфінмоніторинг, НАДС та інші).

Пропонується відновити видатки:

  • на обслуговування державного боргу у сумі +14,9 млрд грн, тому що в серпні 24,5 млрд грн було спрямовано з обслуговування боргу на Резервний фонд Державного бюджету,
  • створюється нова субвенція для органів місцевої влади на 2 млрд грн – на харчування учнів початкових класів.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1215

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38729

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1934

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12028

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді