Які умови оплати держслужбовців визначені у держбюджеті на 2025 рік

У Прикінцевих положеннях законопроекту «Про державний бюджет України на 2025 рік» виписані умови оплати праці державних службовців.

умови оплати держслужбовців у 2025 році

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Головне, що визначає пункт 10 Прикінцевих положень – у 2025 році оплата праці державних службовців здійснюється на основі класифікації посад, з урахуванням класифікації посад, проведеної у 2024 році.

У 2025 році оплата праці державного службовця державного органу, який провів класифікацію посад державної служби, складаеться з:

  1. Сталої заробітної плати – посадового окладу, надбавки за вислугу років, надбавки за ранг державного службовця, грошової допомоги, що виплачуеться з наданням щорічної основной оплачуваної відпустки, інших доплат, передбачених законами України;
  2. Варіативної заробітної плати – премій, компенсацій за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов'язків тимчасово відсутнього державного службовця та за вакантною посадою державної спужби, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.
  3. Надбавка за вислугу років на державній службі встановлюеться на рівні 2 відсотків посадового окладу державного службовця за кожний календарний рік стажу державної служби, але не більше 30 відсотків посадового окладу.
  4. Грошова допомога, що виплачуеться державному службовцю під час надання щорічної основной відпустки, визначасться у розмірі суми посадового окладу, надбавки за вислугу років та надбавки за ранг державного службовця станом на останній день місяця, що передуе першому дню такої відпустки, незалежно від фактично відпрацьованого часу в місяці.

Для наступних службовців оплата праці здійснюеться відповідно до умов, встановлених на 2024 рік:

  • пpaцiвників центрального органу виконавчої влади із спеціальним статусом, на який покладаеться попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних та інших кримінальних правопорушень, віднесених до його підслідності, а також запобігання вчиненню нових, та державного правоохоронного органу, на який покладаються завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень;
  • працівників центрального органу виконавчої влади, який забезпечуе формування та реалізуе державну антикорупційну політику;
  • державних службовців Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, посадові оклади яких визначено у чотирьох розмірах до посадового окладу, встановленого Кабінетом Міністрів України для працівників, які займають відповідні посади в центральних органах виконавчої влади;
  • працівників постійно діючого незалежного державного колегіального органу, що здійснюе державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб'ектів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг;
  • працівників державного органу, який забезпечуе державний захист конкуренціі у підприемницькій діяльності та у сфері публічних закупівель,
  • працівників Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ Украіни,
  • керівник служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, його заступника та дисциплінарних інспекторів здійснюсться відповідно до Закону України «Про судоустрій i статус суддів».

Також Прикінцеві положення держбюджету устанавлюють:

  1. Приниципи оплати праці державних службовців органів сектору безпеки і оборони (крім Міністерства оборони України, Міністерства внутрішних справ України), обласних та окружних прокуратур, а також центрального органу виконавчої влади, фінансування адміністративних витрат якого здійснюється за рахунок надходжень від сплати ЄСВ. Оплата праці для них здійснюється на основі класифікації посад за окремою схемою посадових окладів, затвердженою Кабміном.
  2. У державних органах, що провели класифікацію посад державної служби, визначені спеціальними законами підвищувальні коефіцієнти та кратні розміри посадових окладів державних службовців у 2025 році не застосовуються.
  3. До проведення першої класифікації посад для державних службовців державних органів, що не провели класифікацію посад у 2024 році, діють умови оплати праці, встановлені на 2024 рік, але не довше ніж до 2025 році.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7058

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17324

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106695

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді