У Парламенті планують внести зміни до КЗпП щодо звільнення у зв’язку зі смертю працівника

До Верховної Ради внесено законопроект № 6323 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення трудового договору та виплат належних працівникові сум у разі його смерті», яким передбачається внесення змін до Кодексу законів про працю України та Закону «Про відпустки».

У Парламенті планують внести зміни до КЗпП щодо для звільнення у зв’язку зі смертю працівника


Наразі, відповідно до статті 1227 Цивільного кодексу України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини.

Тобто, якщо ніхто з родичів померлого до підприємства не звернеться, заробітна плата включається до складу спадщини і отримати її зможуть лише спадкоємці на підставі свідоцтва про спадщину.

Що ж стосується грошової компенсації за невикористані померлим працівником дні щорічних та додаткових відпусток, то частинами шостими статті 83 Кодексу законів про працю України та статті 24 Закону України «Про відпустки» передбачено, що в разі смерті працівника така компенсація виплачується тільки спадкоємцям. Тобто, дана норма чітко передбачає, що виплата здійснюється в разі наявності свідоцтва про право на спадщину.

Але на практиці така виплата провадиться згідно наказу про припинення трудового договору у зв’язку зі смертю, в якому всі належні померлому працівнику суми виплачуються членам його сім’ї або близьким родичам, як передбачено статтею 1227 ЦКУ, а не статтями 83 КЗпПУ та 24 ЗУ «Про відпустки» де зазначено, що грошову компенсацію за невикористані дні щорічних і додаткових відпусток померлого родича можна отримати тільки в складі спадщини.

Крім того, смерть працівника, як підстава для припинення трудового договору у Кодексі законів про працю України не передбачена. Так само ні в літературі, ні в законодавстві не згадується про ще одну підставу припинення трудового договору, яка належить до цієї групи, а саме про смерть фізичної особи — роботодавця, а це є самостійна підстава для припинення трудового договору з відповідними правовими наслідками

Трудове законодавство України передбачає лише два варіанти розриву відносин між підприємством та працівником, а саме: звільнення з роботи та припинення трудового договору. На перший погляд, це одне і теж, але насправді ці поняття не є тотожними. Трудовий договір відображає поточний стан відносин між працівником та підприємством, він може бути зміненим, продовженим або припиненим. Кадровий наказ стосується особистого трудового стану співробітника. Тому, у разі смерті працівника, відбувається саме припинення трудового договору із ним, а не звільнення.

Отже, кроки які має здійснити відділ кадрів у разі смерті працівника згідно загальних нормам наступні:

  1. власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок;
  2. у разі затримки розрахунку при звільненні з вини працедавця останній відповідно до ст. 117 КЗпП повинен виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку;
  3. про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Тобто КЗпП України встановлено загальні норми щодо порядку звільнення працівника. Спеціальних норм, встановлених для припинення трудових відносин у зв’язку зі смертю, немає.

Але постає питання як виконати ці норми якщо працівник помер? І на практиці ці норми повинні виконуватись за аналогією і в межах чинного законодавства, а саме: оскільки день припинення трудових відносин є днем смерті, а наказ про припинення таких відносин видається пізніше, ніж дата смерті, то аби не порушувати норми трудового законодавства, роботодавець, за аналогією, повинен не пізніше наступного дня після звернення родича померлого працівника із заявою виплатити йому усі належні померлому працівнику суми до сплати. При цьому варто такого родича письмово повідомити про зазначені суми.

Тобто для правильної виплати всіх належних померлому працівнику сум, не отриманих ним за життя, виникає необхідність внесення зміни в чинне законодавство.

Даний законопроект розроблено з метою усунення наявних прогалин в трудовому законодавстві в частині припинення трудового договору у разі смерті та впровадження єдиного систематизованого регулювання відносин у сфері цивільного та трудового законодавства в частині виплат належних працівникові сум у разі його смерті.

Проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення трудового договору та виплат належних працівникові сум у разі його смерті» пропонується доповнити новими нормами Кодекс законів про працю України та закон України «Про відпустки».

В Кодексі законів про працю України пропонується:

  1. частину першу статті 36 доповнити новим пунктом про те, що підставами припинення трудового договору є зокрема і смерть працівника або власника - фізичної особи;
  2. частину першу статті 116 (Строки розрахунку при звільненні) доповнити новою частиною, в якій передбачити, що у разі смерті працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, що не були ним одержані за життя, провадиться членам його сім'ї з урахуванням вимог частин першої та другої цієї статті, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини;
  3. частину шосту статті 83 (Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки) викласти в редакції, яка б відповідала ст. 1227 Цивільного кодексу України, а саме: «у разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - інваліда з дитинства підгрупи А I групи, яка не була ним одержана за життя, виплачується членам його сім'ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини».

Аналогічні змінам статті 83 КЗпПУ пропонуються і зміни до частини шостої статті 24 Закону України «Про відпустки».

Джерело: Верховна Рада України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
40267

Реєстрація бюджетних зобов’язань: робочі ситуації

Реєстрація бюджетних зобов’язань: ➤ термін реєстрації ➤ підтвердні документи для реєстрації ➤ зразок заповнення реєстру бюджетних зобов’язань ➤ зразок заповнення реєстру бюджетних фінансових зобов’язань.
33498

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
25826

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді