Когда продолжительность отпуска не ограничивать

RU UA

Ограничения по общей продолжительности ежегодных основного и дополнительных отпусков установлено частью третьей статьи 10 Закона Украины «Об отпусках» от 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Так, продолжительность ежегодных отпусков не может превышать 59 календарных дней, на которые имеет право работник в соответствующий рабочий год, то есть за один рабочий год.

Специалисты Минсоцполитики разъяснили, что ограничение не распространяется на случаи, когда работнику предоставляется ежегодный основной отпуск за текущий рабочий год и неиспользованный отпуск за прошлый рабочий год. Ведь неиспользованную часть ежегодного отпуска должна быть предоставлена работнику, как правило, до конца рабочего года, но не позднее 12 месяцев после окончания рабочего года, за который предоставляется отпуск.

Закон не определяет срок давности, после которого работник теряет право на ежегодные отпуска, не запрещает предоставлять ежегодные отпуска в случае их неиспользования.

Из письма Минсоцполитики от 08.07.2019 № 793/0/204-19

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93788

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229239

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5337

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58223

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді