Як нарахувати зарплату сторожам за підсумованого обліку робочого часу

800
Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку

Запитання

Як нарахувати зарплату сторожам за підсумованого обліку робочого часу?

Відповідь

Детальний матеріал

Нарахування заробітної плати в бюджетних установах 2024

Переглянути

До редакції «Головбух Бюджет» надійшло запитання від читача:

Сторожі працюють за підсумованим обліком робочого часу відповідно до графіків змінності. Коли один із них захворів, інші почали працювати за відсутнього працівника. Як нараховувати заробітну плату сторожам за цих умов? 

Калькулятор індексації зарплати

Відповідає керівник групи експертів із бюджетного обліку Людмила Кравченко.

Сторожам, які працюють на умовах підсумованого обліку робочого часу, іноді доводиться працювати надурочно. Надурочним вважають час, який сторож відпрацював понад норму тривалості робочого часу за обліковий період.

За підсумованого обліку робочого часу дотримати норм тривалості робочого часу допоможе графік змінності. Його складають на обліковий період, щоб відобразити планові показники використання робочого часу. Коли розробляєте цей графік для сторожів, ураховуйте вимоги КЗпП щодо режиму праці та відпочинку.

До графіка змінності можна вносити зміни. Наприклад, якщо один зі сторожів захворів, змінюйте графік: розподіляйте роботу сторожа, який перебуватиме на лікарняному, між сторожами, які залишилися працювати. Також на час тимчасової непрацездатності основного працівника можна тимчасово прийняти на роботу працівника, що його замінюватиме.

Коли нараховуватиме заробітну плату сторожам, підрахуйте кількість надурочних годин та оплатіть роботу в ці години в кінці облікового періоду. Скажімо, якщо обліковий період дорівнює місяцю, то наприкінці місяця нарахуйте заробітну плату за фактично відпрацьований час, підрахуйте години надурочної роботи й оплатіть їх у подвійному розмірі.

Якщо обліковий період дорівнює року, то наприкінці кожного місяця нараховуйте заробітну плату, надбавки, премії тощо, а вже в кінці облікового періоду обчисліть кількість надурочних годин та оплатіть їх.

Ласкаво просимо передплатників до Гарячої лінії Головбух Бюджет! Чекаємо на Вас!

безплатний вебінар про перевірки ревізорів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
195030

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
30610