Як у середньому заробітку для компенсації відпустки врахувати дні відсутності на роботі

1427
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ

Запитання

Працівник написав у пояснювальній записці, що «…із 24 лютого не мав можливості прийти на роботу через те, що в місті ведуться бойові дії». Ми скоригували табель і поставили позначки «І». Чи враховувати дні з 24.02.2022, що позначені в табелі «НЗ» чи «І», коли обчислюємо середній заробіток для компенсації відпустки під час звільнення? Чи враховувати святкові дні під час розрахунку середньої зарплати для відпускних?

Відповідь

Оновлена форма Податкового розрахунку: як запов­нювати і коли звітувати

Середню зарплату, зокрема для обчислення суми компенсації днів невикористаної відпустки, визначайте за Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.1995 № 100 (далі — Порядок № 100).

Якщо в табелі обліку робочого часу (далі — Табель) відсутність працівника на робочому місці позначили «НЗ», цю кількість днів не вилучайте з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку № 100). Адже ці дні не є часом, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігали заробіток.

Працівник може надати на ці дні листок непрацездатності. Тоді треба внести зміни до Табеля і позначки «НЗ» замінити на «ТН». На підставі цих змін бухгалтер перерахує суму середнього заробітку.

Оскільки у змінах до Табеля позначки «НЗ» замінили на «І», ці дні теж не вилучайте з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку № 100).

krasn-strelka.png Причини відсутності на роботі оцінює керівник установи та своє рішення оформлює наказом. На підставі наказу вносять зміни до Табеля.

Календарні дні розрахункового періоду:

  • зменшуйте на кількість святкових і неробочих днів за частину розрахункового періоду по березень 2022 року включно;
  • не зменшуйте — за частину розрахункового періоду із квітня 2022 року.

Такі роз’яснення надало Мін­еко­но­міки, і таку позицію обстоює наша редакція.

 

опитування бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40361

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
196191

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
31240