Чи попереджати працівників про вивільнення під час війни за два місяці

1313

Запитання

Чи застосовують до працівників, які вивільняються під час воєнного стану, вимоги законодавства про попередження за два місяці та пропонування іншої роботи?

Відповідь

Бронювання працівників: Мін­еко­но­міки роз’яснює зміни

Про наступне вивільнення працівників попереджають не пізніше ніж за два місяці (ч. 1—3 ст. 49-2 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Цю вимогу не застосовують до працівників, яких вивільняють у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, пов’язаними з виконанням заходів під час мобілізації, на особливий період (ч. 4 ст. 49-2 КЗпП).

Одночасно з попередженням про звільнення у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці власник пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві.

Отже, у разі вивільнення працівників під час дії воєнного стану у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, не пов’язаними із виконанням мобілізаційних завдань, застосовують порядок, передбачений главою ІІІ-А КЗпП. Винятком є вимоги статті 43 КЗпП щодо попередньої згоди виборного органу первинної профспілкової організації на звільнення працівника.

За інформацією Управління Держпраці у Полтавській області

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153068

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22057

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94208