На місцеві проєкти відновлення регіони і громади отримають 22 млрд. грн

Розпочинається реалізація перших проектів відновлення на регіональному і місцевому рівні.
проєкти відновлення

За всіма каналами (Фонд ліквідації і кредитні програми ЄІБ) акумульовано 22 млрд.грн. на проекти швидкого відновлення на місцевому рівні. За інформацією Міністерства розвитку громад, територій і інфраструктури (Мінвідновлення):

  • 6,6 млрд. грн. надано громадам і областям на реалізацію 157 проектів відновлення у рамках I-го траншу з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. З них 44% – це проекти капітальних ремонтів багатоквартирних будинків, решта – обʼєкти соціальної та критичної інфраструктури, школи, садочки, проекти відновлення водопостачання та водовідведення;
  • 3,6 млрд. грн. буде виділено з Фонду ліквідації Агентству з відновлення на реалізацію 44 проектів відновлення житлових будинків, критичної інфраструктури та соціальних об’єктів. Проекти будуть реалізовуватись у громадах, в  «яких недостатньо спроможності та ресурсів для реалізації проєктів критичного відновлення»;
  • 4,5 млрд.грн. залишків кредитних коштів ЄІБ будуть передані як субвенція з держбюджету обласним бюджетам для проектування, будівництва та відновлення об’єктів будівництва громадського призначення, соціальної сфери, культурної спадщини, ЖКГ, а також інших об’єктів, що мають вплив на життєдіяльність населення. Відповідні проекти до 19 липня мають подати обласні військові адміністрації і погоджені Мінвідновлення. 3 млрд. грн. будуть надані на фінансування 71 місцевого проекту відновлення в рамках Надзвичайної кредитної програми з відновлення України, що фінансуватиметься ЄІБ у 2023-2024 роках. Зазначається, що «ці проекти вже пройшли конкурсний відбір, громади отримають фінансування найближчими тижнями»;
  • 5,3 млрд.грн. буде виділено через субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам в рамках Програми з відновлення України на фінансування 109 проектів громад, які пройшли конкурсний відбір за процедурою, погодженою з ЄІБ. Розподіл субвенції вже затверджено Урядом.

Вся інформація про проекти відновлення (подання заявок на отримання фінансування, моніторинг та аудит щодо виконання затверджених проектів) відбуватиметься у державній електронній системі управління відбудовою DREAM.

Відбір проектів, в т.ч. оцінка їх відповідності критеріям відбору, відбувається прозоро на конкурсній основі із залученням експертних команд ПРООН і фахівців Агентства відновлення і розвитку інфраструктури, а також за підтримки ЄІБ.

За інформацією голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, опрацьовуються пропозиції конкурсного відбору щодо розподілу додаткових 4,1 млрд грн. З врахуванням 150 млрд.грн. залишків коштів місцевих бюджетів (останні звісно розподіляються нерівномірно між громадами) місцева влада за підтримки держави і партнерів матиме достатній ресурс і час для реалізації проектів швидкого відновлення у сферах житлового будівництва, ЖКГ, соціальної інфраструктури тощо.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3470

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2937

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді