Як передати свою закупівлю централізованій закупівельній організації

Автор
директор Державної установи «Професійні закупівлі»
Почала працювати перша в Україні державна ЦЗО, яка може проводити закупівлі для замовників. Як передати їй в роботу свої тендери?

Замовник наразі може передати закупівлі товарів та послуг централізованій закупівельній організації (ЦЗО). Таке право йому дають Закон про публічні закупівлі* і постанова КМУ № 1216**.

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII у редакції Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель» від 19.09.2019 № 114-IX.

** Постанова КМУ «Про особливості створення та діяльності централізованих закупівельних організацій» від 27.12.2018 № 1216 (далі — Особливості).

Що для цього потрібно?

Зміни у порядку розміщення інформації про закупівлі

Вибір ЦЗО

У чому вигода: замовник ділиться обсягом своєї роботи і відповідальності — доручає проводити закупівлі ЦЗО.

У чому недоліки: не кожна ЦЗО може проводити закупівлі в інтересах замовників і не кожен замовник матиме змогу доручити закупівлі будь-якій ЦЗО.

ЦЗО може визначати Уряд, а може й орган місцевого самоврядування — міська чи обласна рада з чисельністю понад мільйон мешканців.

Коли такий орган визначає ЦЗО, він може у своєму рішенні встановити:

  • замовників, в інтересах яких обов’язково проводитиме тендери ця ЦЗО;
  • товари, послуги, закупівля яких через цю ЦЗО обов’язкова для таких замовників. До такого списку послуг не може потрапити поточний ремонт.

Отже, до ЦЗО можуть звертатися як «обов’язкові» замовники, так і інші. Але!

Визначена на центральному рівні ЦЗО може працювати для всіх замовників будь-якого рівня, у тому числі для замовників, що є у підпорядкуванні будь-якого місцевого органу самоврядування. ЦЗО, визначена на місцевому рівні, може проводити закупівлі тільки в інтересах замовників місцевого рівня.

ЦЗО організовує та проводить тендери в інтересах замовників, які мають право самостійно обирати ЦЗО, на підставі укладеного з нею договору.

Предмети закупівлі

У чому вигода: потрібний замовнику предмет закупівлі ЦЗО закупить швидше і професійніше.

У чому недоліки: ЦЗО може закуповувати не всі предмети закупівель. Лише товари і послуги, які ЦЗО:

  • зобов’язана закуповувати за рішенням органу, що її створив;
  • визначила самостійно.

Загальна європейська практика закупівель свідчить, що ЦЗО віддає перевагу товарам та послугам широкого вжитку — тим, які:

  • можна агрегувати;
  • легко піддаються стандартизації;
  • мають сталий визначений ринок.

Їх ЦЗО закуповує найчастіше. Для таких закупівель вона укладає рамкові угоди, створює електронні каталоги, агрегує потребу кількох замовників і проводить тендери.

Якщо ж потрібно закупити щось унікальне, а у замовника для цього не вистачає компетентних фахівців, ЦЗО може взяти таку закупівлю на себе. У такому разі замовник доручить ЦЗО купити унікальний предмет закупівлі за індивідуальним замовленням. Вона вивчить ринок, особливості предмета закупівлі і розробить для такої закупівлі окреме технічне завдання.

До речі, наша ЦЗО має досвід закупівлі серверного обладнання конвергентних систем — це приклад нестандартної закупівлі, для якої потрібно окремо підготувати процедуру і провести її.

Саме в таких закупівлях повністю розкривається професійний потенціал ЦЗО. Адже до штату ЦЗО входять уповноважені особи та категорійні менеджери — фахівці, які професійно вивчають ринок і формують технічні вимоги до предмета закупівлі.

Увага: Замовник не несе відповідальності за закупівлю, яку передав ЦЗО

Планування закупівлі

У чому вигода: замовник лише планує закупівлю та ухвалює рішення передати її ЦЗО. Далі ця закупівля — у зоні відповідальності ЦЗО.

У чому недоліки: вносити зміни щодо закупівлі, яку передав до ЦЗО, замовник не зможе.

ЦЗО має усі права та обов’язки замовників, визначені Законом про публічні закупівлі та Особливостями. Їх реалізувати ЦЗО зможе у власному кабінеті в електронній системі закупівель.

Замовник, який вирішив передати закупівлю ЦЗО, має їй про це повідомити. Коли ж вони укладуть договір, ЦЗО внесе інформацію про замовника до електронної системи. Після цього з’явиться технічна можливість передати замовлення на закупівлю до ЦЗО.

Як саме замовник передає предмет закупівлі до ЦЗО, встановлюють пункти 21, 22 Особливостей.

Замовник самостійно визначає ті товари і послуги, які планує передати до ЦЗО. Інформацію про них він вносить до річного плану закупівель. Коли замовник планує передати закупівлю до ЦЗО, має скористатися полем «Передати замовлення на ЦЗО», що є у плані. Замовник натискає на нього. У такому разі ЦЗО отримує повідомлення, аналізує його. Якщо ЦЗО береться проводити таку закупівлю, вона вносить її вже до свого плану закупівель.

Відтак відповідальність за таку закупівлю переходить до ЦЗО. Вона має погодити всі деталі і не пізніше ніж за 20 робочих днів оголосити тендер.

У річному плані замовника рядок із такою закупівлею залишається, але з поміткою «Передано на ЦЗО».

Увага: 20 р. дн. є у ЦЗО, щоб оголосити тендер після погодження ТД із замовником

Більше цікавих фактів і порад читайте тут >>>


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді