Працівник відмовився виконувати роботу: чи є порушенням трудової дисципліни

Дисциплінарний проступок — це протиправна дія чи бездіяльність працівника, який порушує встановлений в установі/організації внутрішній трудовий розпорядок. За нього працівнику загрожують догана чи звільнення (ст. 147 КЗпП).

Законодавство, статути і положення про дисципліну можуть передбачати для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення. Однак роботодавцю слід врахувати положення трудового законодавства, які захищають права працівників.

Зокрема, не є порушенням трудової дисципліни, якщо працівник відмовився виконувати роботу, якщо:

  • така робота не передбачена трудовим договором (ст. 31 КЗпП);
  • виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або людей, які його оточують, і навколишнього середовища (ст. 153 КЗпП);
  • роботодавець відповідно до законодавства не має права вимагати виконання такої роботи від працівника, який належить до певної категорії. Приміром, заборонено залучати до робіт у нічний час та надурочних робіт вагітних, жінок, які мають дітей до трьох років, неповнолітніх працівників (ст. 55, ст. 63 КЗпП).

Роботодавець може звільнити працівника лише за наявності підстав, встановлених у ст. 40 та 41 КЗпП, зокрема, якщо працівник:

  • систематично не виконує без поважних причин обов’язки, покладені на нього трудовим договором або правилами внутрішнього розпорядку, за умови, що до працівника раніше застосовували заходи дисциплінарного чи громадського стягнення (п. 3 ст. 40 КЗпП);
  • допустив прогул без поважних причин (п. 4 ст. 40 КЗпП);
  • з’явився на роботі у нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння (п. 7 ст. 40 КЗпП);
  • розкрадав майно роботодавця (п. 8 ст. 40 КЗпП);
  • одноразово грубо порушив трудові обов’язки, якщо він належить до категорії працівників, зазначених у п. 1 ст. 41 КЗпП.

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді