Працівник порушив дисципліну: чи штрафувати

UA RU

КЗпП не містить норм, за якими на працівника, який порушив трудову дисципліну, можна накласти грошовий штраф. Якщо такі штрафи застосувала установа-роботодавець, вона порушила закон. Зокрема, якщо такий штраф є умовою трудового договору, вона є недійсною (ст. 9 КЗпП).

Якщо працівник порушує трудову дисципліну, застосуйте до нього одне з таких дисциплінарних стягнень:

  • догана;
  • звільнення (ст. 147 КЗпП).

Також законодавство, статут чи положення про дисципліну можуть передбачати для окремих категорій працівників інші дисциплінарні стягнення.

Працівник порушив дисципліну: чи штрафувати
Людмила Кравченкокерівник експертної групи Експертус Головбух
За помилки в бухгалтерському обліку бухгалтер несе відповідальність. Та не за всі помилки ревізор може його оштрафувати. За яких обставин можливо уникнути штрафу чи зменшити його розмір?

Однак відповідальність працівника за те, що він вчинив злочин, адміністративне чи дисциплінарне правопорушення, визначають виключно закони України (ст. 92 Конституції України). Сам роботодавець не може встановити працівнику будь-який штраф за те, що він порушив трудову дисципліну.

Притягнути працівника до дисциплінарної відповідальності роботодавець може, якщо зафіксував, що працівник порушив трудову дисципліну. Аби визначити тяжкість дисциплінарного проступку та обрати вид дисциплінарного стягнення, потрібно врахувати наслідки порушення.

За шкоду, яку заподіяв працівник установі, коли виконував трудові обов’язки, він може понести матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, яка не більша за його середньомісячний заробіток. Матеріальну відповідальність, більшу за цей розмір, застосовуйте, якщо це передбачає законодавство (ст. 132 КЗпП).

Якщо наклали на працівника штраф, контролюючі органи вважатимуть, що роботодавець виплатив працівнику неповну зарплату та не дотримав мінімальних державних гарантій в оплаті праці. За кожне таке порушення роботодавець сплатить штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат (абз. 2 ст. 265 КЗпП).

Калькулятор штрафів

За інформацією ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді