Помилково або надміру сплатили податки до бюджету: чи можна повернути через Електронний кабінет

UA RU

Із 01.08.2019 платники податків, аби повернути кошти, які помилково та/або надміру сплатили до державного бюджету, зможуть подати заяву в електронному вигляді через ІТС «Електронний кабінет».

Це передбачає Порядок інформаційної взаємодії Державної фіскальної служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затверджений наказом Мінфіну від 11.02.2019 № 60 (далі — Порядок № 60).

Зокрема, Порядок № 60 запровадив єдину автоматизовану систему, за допомогою якої створюють, підписують, погоджують, а також передають, одержують, обробляють електронні документи. Для цього платники використовують електронний підпис та інформаційно-телекомунікаційні технології і системи. Завдяки Порядку № 60 платники податків зможуть відмовитись від паперових документів.

Застосовуйте Порядок № 60, аби повертати платежі, що належать:

  • державному бюджету — з 01.08.2019;
  • місцевим бюджетам, та платежі, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами, — з 01.11.2019.

Отже, з 01.08.2019, якщо помилково та/або надміру сплатили суми грошових зобов’язань по платежах, які належать державному бюджету, подавайте заяву на їх повернення в електронному вигляді у довільній формі через меню «Листування з ДФС» приватної частини Електронного кабінету.

Увійти в Електронний кабінет зможете через офіційний веб-портал ДФС або за адресою http://cabinet.sfs.gov.ua.

За інформацією ГУ ДФС у Київській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47265

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
35695

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6849

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2946

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53121

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді