Єдиний рахунок для сплати податків, зборів і ЄСВ — інформує ДПС

UA RU

Народні обранці проголосували у першому читанні за законопроєкт № 1051 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Раніше «Бюджетник» інформував, що цей законопроєкт запроваджує спрощену модель сплати податків і зборів до державного та місцевих бюджетів (крім ПДВ та акцизного податку з реалізації пального і спирту) та ЄСВ до цільових фондів.

За інформацією ДПС, законопроєкт № 1051 створює максимально комфортні та зрозумілі для платника правила розрахунків з бюджетами та цільовими фондами, а саме:

  • платник відкриває єдиний рахунок шляхом подання в Електронному кабінеті відповідної заяви (без подання зайвих документів);
  • він самостійно управляє коштами на своєму єдиному рахунку (поповнення, списання коштів до бюджету);
  • платіжні документи на перерахування коштів до бюджетів та цільових фондів формують повністю в автоматичному режимі: платник в Електронному кабінеті обирає лише два параметри — «вид платежу (код класифікації)» і «сума платежу», а усі інші реквізити платіжного документу система формує автоматично;
  • максимально скорочуються випадки помилкової сплати податків і зборів, ЄСВ у зв’язку з неправильним заповненням реквізитів рахунків в платіжних документах (мінімізується необхідність повернення помилково сплачених коштів);
  • сформовані платіжні документи ДПС самостійно (без участі платника) пересилає на виконання до Казначейства;
  • в Електронному кабінеті платник володіє повною інформацією про рух коштів на єдиному рахунку, терміни сплати грошових зобов’язань, їх суми, а також щодо стану його розрахунків з бюджетом та цільовими фондами;
  • ДПС та Казначейство обслуговує платника в процесі розрахунків з бюджетом та цільовими фондами на безоплатній основі.

Також модель функціонування єдиного рахунку забезпечить рівномірне наповнення дохідної частини державного та місцевих бюджетів, цільових фондів, оскільки відсутня жорстка прив’язка сум надходжень до строків подання платниками звітності. А це в свою чергу має істотне значення для фінансування захищених видатків.

Із сайту Державної податкової служби

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47628

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36419

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6965

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3121

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
54109

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді