СБУ попереджає про можливу масштабну кібератаку

СБУ попереджає державні структури та приватні компанії про можливу кібератаку напередодні фіналу Ліги Чемпіонів та надає рекомендації із захисту від неї.

Фахівці з кібербезпеки СБУ передбачають, що хакери можуть атакувати шкідливим програмним забезпеченням, яке має умовну назву VPNFilter.

VPNFilter — багаторівневе модульне шкідливе програмне забезпечення з універсальними можливостями, яке дає змогу проводити як кіберрозвідку, так і деструктивні кібероперації.

Висновки криміналістичного дослідження засвідчують, що вірусне програмне забезпечення VPNFilter дозволяє зловмисникам перехоплювати весь трафік, що проходить через уражений пристрій (у т. ч. дані авторизації та персональні дані платіжних систем), збирати та вивантажувати інформацію, віддалено керувати інфікованим пристроєм та навіть виводити його з ладу.

Щоб запобігти втраті інформації, втручанню в роботу мережевих пристроїв та не допустити ураження шкідливим програмним забезпеченням, фахівці з кібербезпеки наполегливо рекомендують невідкладно вжити такі заходи:

  • користувачам та власникам домашніх роутерів, бездротових маршрутизаторів малих офісів та мережевих файлових сховищ — перезавантажити їх, аби видалити потенційно небезпечні шкідливі програмні модулі з оперативної пам’яті пристроїв;
  • у випадку, коли мережеві маршрутизатори клієнтів контролюють провайдери Інтернет-послуг, — провести їх віддалене перезавантаження;
  • якщо є підстави вважати будь-який пристрій в локальній мережі ураженим шкідливим програмним забезпеченням, — невідкладно оновити його програмну прошивку до останньої актуальної версії;
  • якщо в операційній системі мережевого пристрою є функція доступу до його файлової системи — перевірити наявність файлів у директоріях «/var/run/vpnfilterw», «var/run/tor», «var/run/torrc», «var/run/tord» та видалити їх вміст.

Джерело: Прес-центр Служби безпеки України

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді