Які вимоги закону під час масового звільнення працівників

Закон України «Про зайнятість населення» встановлює специфічні норми масового вивільненням з ініціативи роботодавця.

звільнення працівників

Калькулятор стажу

Державна служба України з питань праці назвала порядок дій роботодавця в випадку скорочення штату – запланованого вивільнення працівників. Інформація має подаватися в центр зайнятості,  лише якщо звільнення на підставі скорочення є масовим.

Закон України «Про зайнятість населення» встановлює норми масового вивільненням з ініціативи роботодавця. Нормативи не стосуються випадку ліквідації юридичної особи. Звільнення має бути є одноразовим або протягом:

  • одного місяця – вивільнення 10 і більше працівників на підприємстві, в установі та організації з чисельністю від 20 до 100 працівників
  • одного місяця – вивільнення 10 і більше відсотків працівників на підприємстві, в установі та організації з чисельністю від 101 до 300 працівників;
  • трьох місяців – вивільнення 20 і більше відсотків працівників на підприємстві, в установі та організації незалежно від чисельності працівників.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що під час воєнного стану роботодавцям навіть дозволене звільнення під час лікарняного або відпустки. Датою звільнення буде або перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності, або перший робочий день після закінчення відпустки.

В цьому випадку забороняється звільнення жінок, які перебувають у відпустці у зв’язку вагітністю та пологами або відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Також на період війни не працює стаття 43 КзпП, яка регулює розірвання трудового договору за попередньою згодою профспілки.

За матеріалами Держпраці

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
246320

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
144426

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
71866

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10302

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46733

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді