Відпустка без збереження зарплати — кому дозволена під час воєнного стану

Які строки відпустки за власний рахунок та які категорії працівників мають право на неї

відпустка без збереження зарплати

Калькулятор днів щорічної відпустки

Названо випадки, коли роботодавці зобов’язані надавати працівнику за його бажанням відпустку без збереження заробітної плати навіть під час дії воєнного стану.

Відпустка без збереження заробітної плати надається згідно до Закону України «Про відпустки» і Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Хто має право на відпустку за власний рахунок та на який строк

Є низка категорій працівників, яким роботодавці не мають права відмовити у наданні відпустки за власний рахунок. Виключення стосується лише працівників, що залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

  • відпустка без збереження зарплати тривалістю до 14 календарних днів щорічно – для матері або батьку, який виховує дітей без матері (в тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), що має двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
  • до 14 календарних днів – чоловікові, дружина якого перебуває у післяпологовій відпустці;
  • до 14 календарних днів щорічно – учасникам війни, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
  • до 21 календарного дня щорічно – особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, статус яких встановлений відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • до 21 календарного дня щорічно – особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
  • до 14 календарних днів щорічно – ветеранам праці;
  • до 30 календарних днів щорічно – пенсіонерам за віком та особам з інвалідністю III групи;
  • до 60 календарних днів щорічно – особам з інвалідністю I та II груп;
  • до 10 календарних днів – особам, які одружуються;
  • тривалістю до 7 календарних днів – працівникам у разі смерті чоловіка (дружини), батьків (вітчима, мачухи), дитини (пасинка, падчірки), братів, сестер. У строк відпустки не враховується час, необхідний для проїзду до місця поховання та назад;
  • тривалістю до 3 календарних днів – працівникам у разі смерті інших рідних і також без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання та назад;
  • не більше 30 календарних днів  – працівникам для догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду;
  • 15 календарних днів –  працівникам, допущених до вступних іспитів у вищі навчальні заклади (без урахування часу, необхідного для проїзду до навчального закладу та назад). Працівникам, допущені до складання вступних іспитів в аспірантуру з відривом або без відриву від виробництва та працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в аспірантурі та успішно виконують індивідуальний план підготовки, надається відпустка за власний рахунок тривалістю, необхідною для проїзду до місцезнаходження вишу або закладу науки і назад;
  • 12 календарних днів – працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості (без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та у зворотному напрямі). За наявності двох або більше дітей зазначеного віку така відпустка надається окремо для супроводження кожної дитини;
  • тривалістю до 24 календарних днів у перший рік роботи – працівникам, які не використали за попереднім місцем роботи щорічну основну та додаткові відпустки повністю або частково і одержали за них грошову компенсацію.

Є відпустки без збереження зарплати, строк яких регулюється медичним висновком. Вони надаються:

  • працівникам для завершення санаторно-курортного лікування;
  • матері в разі, якщо її итина потребує домашнього догляду, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку. Якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідність, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, – не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку.
  • Матері дитини, якій встановлено категорію «дитина з інвалідністю підгрупи А» або дитини, якій не встановлено інвалідність, але вона отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги – до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку. Перелік тяжких захворювань, розладів, травм, станів для таких категорій дітей затверджується Кабінетом Міністрів.

Також відпустка за власний рахунок дозволена працівникам-сумісникам – на термін до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

Окремо передбачена відпустка без збереження працівникам, які виїхали за межі території України або набули статус внутрішньо переміщеної особи. Строк відпустки визначається у заяві працівника, але не більше 90 календарних днів (без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи).

За матеріалами Держпраці

Позапланові перевірки Держпраці під час воєнного стану

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93709

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
228034

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5282

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді