Податкова нагадує порядок та строки здавання готівки в банки

Підприємства та установи мають здавати отриману готівку в банки, враховуючи норми Положення про ведення касових операцій у національній валюті, затверджене НБУ.

здача готівки

Норми тривалості робочого часу на 2023 рік

Правління Національного банку України встановило такі вимоги та строки здавання готівки:

  • для установ/підприємств, розташованих у населених пунктах, де є банки – щодня (у день надходження готівкової виручки (готівки) до їх кас);
  • для підприємств, у яких час закінчення робочого дня (зміни), установлений правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності відповідно до законодавства України, не дає змогу забезпечити здавання готівкової виручки (готівки) у день її надходження, – наступного за днем надходження готівкової виручки (готівки) до каси дня;
  • для установ/підприємств, розташованих у населених пунктах, де немає банків, – не рідше ніж один раз на п’ять робочих днів.

Страхові компанії та оператори лотерей самостійно установлюють строки здавання готівки для страхових агентів і розповсюджувачів лотерей. Вони мають враховувати режим роботи у вечірні години, вихідні та святкові дні та обсяги виручки, але не рідше одного разу на 5 робочих днів.

Підприємства, які працюють у вихідні та святкові дні і не мають змоги здати одержану ними за ці дні виручку до банку, здають отриману готівку через банкомати/програмно-технічні комплекси самообслуговування в день її надходження до каси підприємства або безпосередньо до банку протягом операційного часу наступного робочого дня банку та підприємства.

Важливо, що сума залишку готівки за день, у якому не було інкасації з вини банку, не є перевищенням ліміту каси установи/підприємства.

Нагадаємо, що жителям сіл та селищ Податковий кодекс надає право сплачувати податки і збори готівкою через каси сільських або селищних рад. Тож сільська чи селищна рада не може відмовити жителю у сплаті податків через касу, а може тільки рекомендувати сплатити їх через банк або відділення пошти.

За інформацією ДПС

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
3655

Паспорт бюджетної програми місцевого бюджету 2025

Складають паспорт бюджетної програми місцевого бюджету усі головні розпорядники за коштами місцевого бюджету. Розкажемо про особливості заповнення, внесення змін та термін затвердження.
53642

Примітки до фінансової звітності бюджетної установи – Форма 5-дс

Завершальним фінансовим звітом є примітки до фінансової звітності. Для бюджетних установ – це форма 5-дс. У консультації – форма 5-дс бланк та повна інструкція, як скласти примітки до річної фінансової звітності бюджетної установи, на що звернути увагу під час заповнення приміток до фінансової звітності.
62313

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді