З 25 грудня запрацюють спеціальні правила для платників податків з окупованих територій

Після затвердження переліку територій, на яких ведуть бойові дії або які тимчасово окуповані, платники податків зможуть користатися спеціальними правилами та спрощеннями.

втрата первинних документів

Калькулятор штрафів

Державна податкова служба України повідомила, що з 25 грудня 2022 року у платників податків, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях чи територіях, де відбуваються бойові дії, з’явиться можливість скористатися спеціальними правилами. Вони зможуть підтвердити неможливість вивезення первинних документів. Також цієї категорії платників стосуються зміни до Податкового кодексу України і спрощення. 

Дата 25 грудня встановлена після рішення Кабміну, який передав Мінреінтеграції право затверджувати перелік тимчасово окупованих територій та територій, на яких ведуться (велися) бойові дії. Перелік має оновлюватися не рідше ніж двічі на місяць та має містити  дату початку та дату завершення бойових дій.

Якщо втрата документів не пов'язана з зазначеними обставинами, платники податків не зможуть скористатися спеціальними правилами, визначеними «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» визначає первинні документи як документи, які містять відомості про господарську операцію. Саме первинні документи є підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій.

Наразі законодовство дозволяє обмінюватися в електронному вигляді такими первинними документами:

За матеріалами ДПС України

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронна декларація – хто подає

Подання декларації – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій консультації.
90413

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування з початком кожного нового року поновлюється, є ще повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
66140

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35633

Звіт з праці 1-ПВ: бланки та інструкція

Звіт з праці (форма 1-ПВ) : ➤ хто подає ➤ строки подання звіту ➤ звіт за місяць ➤ звіт з праці за квартал ➤ як заповнити звіт ➤ скачати бланки.
82748

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
67920

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді