Компенсація за невикористану відпустку — які обмеження під час воєнного стану

Закон забороняє замінювати щорічну відпустку грошовою компенсацією, але є виключення.

компенсація за невикористану відпустку

Калькулятор днів щорічної відпустки

Державна служба України з питань праці роз'яснює, чи може бути виплачена грошова компенсація за невикористану відпустку з урахуванням воєнного стану в Україні.

Щорічні оплачувані відпустки із збереженням місця роботи надаються всім працівникам підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, а також тим, хто працює за договором у фізичної особи. Тривалість щорічної відпустки не менше 24 календарних днів, але низка категорій громадян мають право на відпустки більшої тривалості.

У період дії воєнного стану за рішенням роботодавця відпустка може бути обмежена 24 днями за поточний рік. Або ж роботодавець взагалі може відмовити в наданні відпустки, якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури. Виключеннями в цьому випадку є лише відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Закон України «Про відпустки» забороняє замінювати відпустки грошовою компенсацією. Лише два виключення передбачені ст. 24 Закону:

  • у разі звільнення працівника - виплачується компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки,
  • у разі додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

 Проте отримати грошову компенсацію за невикористану відпустку можливо й без звільнення з роботи. За бажанням працівника після використання ним за робочий рік відпустки терміном 24 дні, за решту днів може бути виплачена компенсація.

ВАЖЛИВО, що на період дії воєнного стану призупинені такі норми щодо відпусток:

  • обов’язок роботодавця надавати невикористану щорічну відпустку протягом не більше ніж 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка,
  • заборона ненадання щорічної відпустки повної тривалості протягом двох років підряд.

За інформацією Держпраці

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93783

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229119

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5330

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58218

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді