Відпустка для військового — які варіанти та терміни

Військовослужбовці мають право на чотири види відпусток, також в 2022 році Верховна Рада додала ще два варіанти під час дії воєнного стану

відпустка для військового

ВИМОГИ ДО ГРАФІКУ ВІДПУСТОК НА 2023 РІК

Згідно з законодавством, в особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовці мають право на кілька видів відпусток.

  1. Щорічна основна відпустка – здійснюється за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.
  2. Канікулярні відпустки: зимова – тривалістю до 14 календарних днів та літня – 30 календарних днів. Це відпустки можливий для курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки.
  3. Відпустка тривалістю 10 календарних днів (без урахування часу на проїзду до місця проведення відпустки та назад) – для військовослужбовців строкової військової служби за весь період проходження військової служби. Цей вид відпустки надається не раніше, як через 3 місяці проходження строкової військової служби.
  4. Відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин – надається із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів.

Відпустки військовим під час воєнного стану

1 грудня 2022 року Верховна Рада України внесла зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану. В особливий період під час дії воєнного стану військовим можуть надаватися:

  • частина щорічної основної відпустки,
  • відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

Тривалість таких відпусток – не більш як 10 календарних днів без урахування часу на проїзд в межах України до місця проведення відпустки та назад (але не більше 2 діб в один кінець).

Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Чи переносяться відпустки військовим

Як зазначає «Безоплатна правова допомога», в разі ненадання військовослужбовцям щорічних основних відпусток під час дії воєнного стану – такі відпустки надаються у наступному році. За бажанням військовослужбовців можна об’єднувати щорічні основні відпустки за два роки, але при цьому загальна тривалість об’єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

Зазначені відпустки можуть бути надані декількома частинами (більше двох), без обмеження тривалості кожної з них.

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93709

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
228033

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5282

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді