Кого можна залучати до надання меддопомоги в період карантину та воєнного стану – нова постанова Кабміну

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Наприкінці квітня набрало чинність рішення Уряду про надання медичної допомоги на період карантину, надзвичайного або воєнного стану.

надання медичної допомоги в період карантину

Пошук по Класифікатору професій

Уряд затвердив Порядок залучення до надання медичної допомоги фармацевтичних працівників, здобувачів вищої освіти 4–6 років навчання за спеціальностями галузі знань 22 «Охорона здоров’я», молодших спеціалістів з медичною освітою, лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії на період встановлення карантину, запровадження надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану.

На період встановлення карантину, запровадження надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану в Україні у закладах охорони здоров’я, у яких виникла додаткова потреба в медичних працівниках та інших працівниках сфери охорони здоров’я (далі – ЗОЗ), можуть залучатися за їх згодою:

  • лікарі-спеціалісти без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії;
  • лікарі-інтерни;
  • молодші спеціалісти з медичною освітою без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії;
  • фармацевтичні працівники;
  • здобувачі вищої освіти 4-6 років навчання за спеціальностями 221 «Стоматологія», 222 «Медицина», 223 «Медсестринство», 224 «Технології медичної діагностики та лікування», 225 «Медична психологія», 226 «Фармація, промислова фармація» (спеціалізація 226.01 «Фармація»), 227 «Терапія та реабілітація», 228 «Педіатрія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Їх залучатимуть шляхом:

  • відрядження лікарів-інтернів до ЗОЗ для виконання обов’язків (роботи) за посадою лікаря-інтерна на строк до 30 календарних днів;
  • направлення здобувачів вищої освіти для проходження виробничої практики до ЗОЗ для виконання робіт на рівні молодшого спеціаліста з медичною освітою (помічника лікаря, сестри медичної/брата медичного, фельдшера, лаборанта медичного) тощо;
  • укладення цивільно-правових або трудових договорів у ЗОЗ на строк не більше ніж період встановлення карантину, запровадження надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану та три місяці після його припинення чи скасування з:
    • лікарями-спеціалістами без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії – на виконання обов’язків (роботи) за посадою лікаря-стажиста за профілем, що відповідає здобутій спеціальності в інтернатурі або вторинній спеціалізації;
    • молодшими спеціалістами з медичною освітою без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії – на виконання роботи на рівні молодшого спеціаліста з медичною освітою;
    • фармацевтичними працівниками – на виконання роботи на рівні молодшого спеціаліста з медичною освітою.

Постанова КМУ від 21.04.2023 № 375, яка затвердила Порядок, набрала чинності 29.04.2023.

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді