Єдину звітність за оновленою формою треба подавати з 01 жовтня

Державна податкова служба прокоментувала, з якої дати діє Наказ Мінфіну від 02.03.2023 № 113.
податковий розрахунок за оновленою формою

Калькулятор штрафів

Додаток 1 (Д1) скачати додаток
Додаток 2 скачати додаток
Додаток 3 скачати додаток
Додаток 4ДФ скачати додаток
Додаток 5 скачати додаток
Додаток 6 скачати додаток

В 2023 році податкові агенти вперше подають єдину звітність за оновленою формою починаючи з 01 жовтня за ІІІ квартал 2023 року. Тож за ІІ квартал слід звітувати за старою формою (строк подання – 09 серпня).

Особи, які мають статус податкових агентів, та платники ЄСВ зобов’язані подавати податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях). Строк звітування – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Місце звітування – контролюючий орган за основним місцем обліку.

Міністерство фінансів своїм наказом від 02.03.2023 №113 внесло зміни до форми Розрахунку та Порядку заповнення та подання Податкового розрахунку. Наказ було опубліковано 05 травня, тому нові форми розрахунків набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Старі форми є чинними до такого визначення.

Отже ДПС пояснює, що Податковий розрахунок за оновленою формою (затвердженою Наказом №113) подається починаючи з 1 жовтня 2023 року за звітний (податковий) період – третій квартал 2023 року.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що зараз діє форма Податкового розрахунку, яка була набула чинності ще 09 серпня 2022 року. Ця форма діє й 2023 році. Зміни стосуються основної частини, Додатка Д2, а також Додатка 4ДФ.

Щодо Додатку 4ДФ – у його розділ ІІ додали два рядки щодо доходів від продажу сільськогосподарської продукції, а саме:

  • «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції»;
  • «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції – виключення». Даний рядок використовується при подачі розрахунків «Звітний новий» або «Уточнюючий».

У даних рядках відображаються доходи фізосіб від продажу сільськогосподарської продукції, сума утриманих по них податків (без персоніфікації, як і інші доходи розділу ІІ Додатку 4ДФ).

У Додатку Д2 зміни  редакційного характеру:

  • прибрали повтор назви у двох послідовних комірках «з початку року» ;
  • змінили назву в одній із комірок на «з початку кварталу».

У самому ж Порядку № 4 з’явилися нові коди застрахованих осіб (КЗО) для доходів:

  • теробороновців добровольчих формувань (КЗО 75);
  • мобілізованих (КЗО 76-80).

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47491

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
85209

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді