З 01.10.2023 ПДФО з військових не надходитиме до місцевих бюджетів

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Місцеві бюджети зазнають втрат до закінчення бюджетного року.

Учора, 19.09.2023, Комітет ВРУ з питань бюджету підтримав законопроєкт № 10037 «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України».

Законопроєкт передбачає вилучення вже з 01.10.2023 ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, що сплачується податковими агентами.

Втрати місцевих бюджетів до кінця 2023 року складуть 23,9 млрд грн, у 2024 році – близько 100 млрд грн.

У багатьох громадах зазначений ресурс перевищує 70% доходів загального фонду без трансфертів. За рахунок яких коштів такі бюджети фінансуватимуть програми та заходи до кінця року, залишається загадкою. У 124 територіальних громадах зазначений ресурс перевищує 50% (половину) доходів загального фонду.

Середнє надходження військового ПДФО на одну громаду за 7 місяців 2023 року складає 31,5 млн грн, при тому, що 447 громад його не отримали взагалі. Серед громад, які отримують такий ресурс, середнє надходження на одну громаду за 7 місяців 2023 року складає 45,7 млн грн.

Варто зауважити, що жодних компенсаційних ресурсів для місцевого самоврядування законопроєкт не передбачає ні до кінця 2023 року, ні на 2024 рік.

Зазначені кошти вже закладені в місцеві бюджети, які затверджені на 2023 рік. Пропонується посеред бюджетного періоду вилучити джерело надходжень загального фонду місцевих бюджетів, за рахунок якого передбачені відповідні бюджетні програми та заходи на 2023 рік, зокрема, на оплату праці із нарахуваннями працівників бюджетних установ, комунальні послуги, харчування тощо. При цьому, в порушення статті 142 Конституції України не запропоновано жодного компенсаційного ресурсу.

За інформацією з порталу Децентралізація

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

ПСП 2024: кому і як надавати

Податкова соціальна пільга у 2024 році надає можливість зменшити розмір ПДФО. Хто має право на ПСП 2024, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП та який її розмір, які документи потрібні для застосування такої ПСП, які коди ознак ПСП застосовувати при складанні Додатку 4ДФ Податкового розрахунку – відповіді на ці питання у даному огляді.
30418

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36354

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
85342

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді