Керівники бюджетних установ отримали право затверджувати нові штатні розписи

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Сьогодні, 16.01.2024, набрала чинності постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 12.01.2024 № 23 (далі – Постанова № 23).

новий штатний розпис

Калькулятор стажу

У розпорядників бюджетних коштів – бюджетних установ саме сьогодні з’явилось право:

  • розраховувати посадові оклади (тарифні ставки) виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду за ЄТС — 3195 грн;
  • затверджувати штатний розпис з новими посадовими окладами та вводити їх в дію з 01.01.2024 (дати застосування постанови КМУ).

При затвердженні штатних розписів з новими посадовими окладами слід врахувати, що підвищення посадових окладів проводиться в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі. І якщо фонду зарплати не вистачає – потрібно зменшувати кількість штатних одиниць.

Як і раніше за підвищення посадових окладів, керівники установ мають забезпечити диференціацію заробітної плати працівників, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної у межах фонду оплати праці, шляхом встановлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи. І якщо фонду зарплати з урахуванням диференціації не вистачає – потрібно зменшувати кількість штатних одиниць.

Постанова № 23 набрала чинності 16.01.2024 та застосовується з 01.01.2024.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальна зарплата 2025

Мінімальна зарплата 2025 встановлена у законопроекті № 12000 «Про Державний бюджет України на 2025 рік». Розмір МЗП з 1 січня 2025 року остаточно буде затверджено у держбюджеті.
3280

Грошове забезпечення військовослужбовців 2024

Як правильно обчислити грошове забезпечення військовослужбовців 2024 року, у якому розмірі нарахувати, які виплати входять до нього, коли і де виплачувати, як оподатковувати — дізнаєтеся з даної публікації.
88474

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
343314

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7341

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
57491

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді