Щорічні додаткові відпустки: особливості надання при шкідливих умовах праці

Право працівників на отримання щорічних додаткових відпусток за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці визначається у відповідності до вимог Списку N 1290.

Відпускні: як виплатити та не помилитися з періодом карантину

Щорічні додаткові відпустки: особливості надання при шкідливих умовах праці

Тривалість такої відпустки передбачається колективним договором (або трудовим договором) на підставі результатів проведеної атестації робочих місць за умовами праці та часу фактичної зайнятості працівників зазначених вище умовах.

Пунктом 10 Порядку застосування Списку визначено, що у розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах із шкідливими і важкими умовами праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій і посад.

Розрахунок має вестись від повної або скороченої тривалості робочого дня, визначеної вимогами чинного законодавства.

Таким чином, працівники, яким було встановлено неповний робочий день (3 години на день при 8 годинному повному робочому дні), не мають права на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93790

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229245

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5337

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58223

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді