Рада врегулювала працю домашніх працівників

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт № 5695, який врегульовує працю домашніх працівників.

Рада врегулювала працю домашніх працівників

Пошук по Класифікатору професій

25 травня прийнято за основу законопроєкт № 5695, розроблено з метою врегулювання питання зайнятості та офіційного працевлаштування домашніх працівників, забезпечення соціального захисту домашніх працівників, імплементація в національне законодавство положень Конвенції Міжнародної організації праці № 189 про домашніх працівників, зниження рівня незадекларованої праці.

Проєктом акта передбачено доповнення КЗпП новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників», що складається з шести нових статей, якими:

  • визначаються поняття домашньої праці та домашніх працівників;
  • закріплюється правовий статус домашніх працівників та особливості його правового регулювання;
  • визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками.

Проєктом акта передбачено, зокрема:

  • надання додаткових прав та гарантій для домашніх працівників, які проживають у домашньому господарстві;
  • можливість закріплення в трудовому договорі з домашнім працівником надання йому житла;
  • вводиться гарантія щодо заборони роботодавцю самостійно проводити відрахування із заробітної плати в рахунок плати за користування таким житлом;
  • окремо передбачено законодавчу гарантію домашньому працівникові щодо необхідності забезпечення поваги до його честі, гідності та недоторканності особистого життя.

При цьому роботодавцю надано гарантію щодо заборони для домашнього працівника розголошувати конфіденційну інформацію, яка стала відома домашньому працівнику і зв’язку з виконанням ним своїх трудових обов’язків та проживанням у домашньому господарстві.

З урахуванням специфіки праці домашніх працівників, проєктом акта окремо врегульовано робочий час та час відпочинку домашніх працівників:

  • передбачено альтернативні варіанти вибору системи обліку робочого часу;
  • закріплено гарантії щодо використання праці домашніх працівників при надурочних роботах;
  • передбачено гарантії домашніх працівників при залученні до чергування та при супроводженні членів домашнього господарства на їх відпочинку.

Тобто тепер має бути визначений правовий статус домашніх працівників. А також обов'язкові умови трудового договору, права, гарантії для таких працівників.

Також Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 7731 про встановлення додаткових підстав для розірвання роботодавцем трудового договору. 

В першу чергу йдеться про дії на користь рф працівників на стратегічних обʼєктах та підприємствах критичної інфраструктури.

Джерело: Telegram-канал Олексія Гончаренка

передплата журналів для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
84818

Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього або відстороненого працівника

Працівники бюджетних установ часто мають виконувати обов’язки інших — тимчасово відсутніх або відсторонених. Як оформити та нарахувати доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього/відстороненого працівника? Від окладу за якою посадою встановлювати доплату? Пояснюємо на прикладі робочої ситуації.
77151

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді