Якщо допустили помилку у даті складання розрахунку коригування

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили чи можна виправити помилку у розрахунку коригування до податкової накладної у разі невірного заповнення дати складання розрахунку коригування.

помилка складання розрахунку коригування

Калькулятор індексації зарплати

Не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера. Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307, поширюється і на розрахунки коригування.

Отже, помилка, допущена у даті складання розрахунку коригування, виправленню не підлягає. Чинними нормами податкового законодавства не передбачено можливості анулювання (виключення) з ЄРПН зареєстрованих податкових накладних / розрахунків коригування, у т. ч. тих, що містять помилки у даті їх складання.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише на підставі належним чином складеного відповідно до норм ПК та зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної (пп. 192.1.1 п. 192.1 ПК).

Розрахунок коригування, який містить помилку у даті його складання, не відповідає первинним документам, на підставі яких платник формує показники податкової звітності, оскільки не дає змоги ідентифікувати операцію.

Для забезпечення правильності ведення податкового обліку та уникнення непорозумінь в частині визначення податкових зобов'язань та їх коригування платникам податків необхідно чітко дотримуватись норм чинного законодавства з питань оподаткування та правил ведення бухгалтерського обліку, у т. ч. при складанні та реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних.

Із індивідуальної податкової консультації від 24.05.2024 № 2905/ІПК/26-15-04-04-07

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
1964

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
56936

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
48108

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді