Перевірте нарахований ЄСВ на допомогу по вагітності та пологах

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Якщо у І кварталі 2024 року нарахували допомогу по вагітності та пологах, у ІІ та ІІІ кварталі перевірте чи не потрібно додатково нарахувати ЄСВ у зв’язку зі зміною розміру мінімальної зарплати.

сев на декретні

Калькулятор штрафів

З 01.04.2024 змінився розмір мінімальної зарплати і, відповідно, розмір мінімального страхового внеску. Особливість декретних, що усю суму нараховуємо і виплачуємо у місяці нарахування та розподіляємо її за місяцями відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Якщо сума декретних за місяць менше мінімальної зарплати, визначаємо додаткову базу нарахування ЄСВ (як різницю між розміром мінімальної зарплати і нарахованої допомоги за місяць) та нараховуємо на неї ЄСВ за ставкою 22%.

Якщо у І кварталі 2024 року обчислили декретні з гарантованого мінімального розміру перевіряйте базу нарахування ЄСВ у квітні, травні, червні, липні та серпні 2024 року. Як нарахувати ЄСВ і відобразити у Додатку Д1 Податкового розрахунку за ІІ квартал дивіться приклад та зразки заповнення у розділі «Як нарахувати декретні» публікації «Перехідні відпускні та лікарняні 2024: приклади розрахунку».

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83350

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
30289

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді