У Верховній Раді готують закон про розширення повноважень місцевої влади

Комітет з питань організації державної влади рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому законопроєкт щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України.

Раді рекомендовано прийняти законопроєкт щодо розширення повноважень місцевої влади під час війни

Калькулятор штрафів

Профільний Комітет ВРУ розглянув проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України. Комітет ухвалив висновок рекомендувати Парламенту прийняти проєкт Закону № 9559-д в другому читанні та в цілому.

Підготовленим до другого читання законопроєктом пропонується внести зміни до законів України:

Метою змін є:

  • розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо надання фінансової та матеріальної підтримки сектору безпеки і оборони у період дії воєнного чи надзвичайного стану;
  • врегулювання порядку проведення дистанційних засідань органів місцевого самоврядування.

Проєктом передбачається:

  • надання повноважень виконавчим органам сільських, селищних, міських рад щодо:
    • будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд;
    • прийняття рішень щодо затвердження місцевих бюджетів та внесення до них змін, затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування, передачі коштів у вигляді міжбюджетних трансфертів до відповідних місцевих бюджетів у разі тимчасової окупації територіальної громади та неутворення військової адміністрації;
  • забезпечення можливості призначення сільського, селищного, міського голови на посаду начальника відповідної військової адміністрації населеного пункту (населених пунктів) без звільнення із займаної посади, можливостей державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати або у разі простою, або у разі призупинення дії трудового договору, бути призначеними на посади в інших органах державної влади та органах місцевого самоврядування, військових адміністраціях, юридичних особах публічного права;
  • розширення організаційної спроможності керівництва обласною, районною радою в умовах воєнного стану при вакантності посади голови цієї ради.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8521

Виплати премій до професійних свят і святкових днів робітникам ОМС

Наближаються свята, і є гарна ідея преміювати всіх працівників органу місцевого самоврядування (ОМС). Постає питання, а чи можна це зробити? Яка різниця у преміюванні робітників і посадовців ОМС, як назвати причину преміювання – відповідь у консультації.
29287

Як обліковувати витрати на відрядження в ОМС

Відрядження – це повсякденна необхідність будь-якої установи, яка провадить активну діяльність і органи місцевого самоврядування (ОМС) є таким прикладом. Як обліковувати витрати на відрядження, які саме витрати та в яких розмірах можна компенсувати відрядженому посадовцю, службовцю ОМС, оподаткування витрат на відрядження, особливості закордонних відряджень – у даному огляді.
13343

Особливості бухгалтерського обліку в ОМС

У чому особливості бухгалтерського обліку органів місцевого самоврядування, якою має бути організація бухгалтерського обліку ОМС та облік специфічних для ОМС операцій – у даній експертній статті.
6784

ІАС «LOGICA» методичні рекомендації

Впровадження інформаційно-аналітичної системи управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів дозволило оперативно взаємодіяти Мінфіну, ДПС, Казначейству, ОМС та учасникам бюджетного процесу на місцевому рівні. Як і будь яка інша ІАС має свої правила реєстрації, перереєстрації, взаємодії її учасників. Розглянемо що таке ІАС «LOGICA», які правила встановлені щодо реєстрації та взаємодії користувачів та які НПА при цьому потрібно враховувати, які ІАС «LOGICA» рекомендації використовувати.
5192

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді