Які періоди не зараховують до вислуги років

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Учора, 23.06.2024, набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення».

вислуга років

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Внесені зміни:

  • щодо уточнення періодів часу, які зараховують/не зараховують до вислуги років для призначення особам, звільненим з військової служби, пенсії за вислугу років;
  • умов для припинення та поновлення виплати пенсії особам, звільненим з військової служби;
  • уточнення періодів трудової діяльності за межами України, які зараховують до страхового стажу, у т. ч. для визначення права на призначення пенсії за віком;
  • проведення виплат пенсії особам, які тимчасово проживають за межами України.

Зокрема, особам, звільненим з військової служби, до вислуги років не зараховуватимуть періоди військової служби (служби) з 19.02.2014:

  • у збройних силах, органах внутрішніх справ, органах державної безпеки, поліції, інших військових формуваннях, перебування на посадах державної служби, на посадах в органах місцевого самоврядування у відповідних органах (формуваннях) російської федерації;
  • періоди добровільної роботи на посадах, пов’язаних із виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, утворених на тимчасово окупованій території України, зокрема в окупаційній адміністрації держави-агресора, у незаконних судових або правоохоронних органах;
  • періоди добровільної участі у незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, утворених на тимчасово окупованій території України, та/або у збройних формуваннях держави-агресора.

Закон України від 25.04.2024 № 3674-ІХ, яким внесені зміни, набрав чинності 23.06.2024.

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
48644

Довідка ОК-5 для підтвердження страхового стажу

Якщо працівник працює менше року чи шести місяців і захворів, бухгалтеру аби правильно нарахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи допомогу по вагітності та пологах потрібно знати страховий стаж працівника. Розглянемо чим потрібно підтверджувати страховий стаж та чи потрібно вимагати від працівника довідку за формою № ОК-5.
35207

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити через інтернет, як рахувати стаж за цією довідкою.
21547

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді