Право спадкоємця на компенсацію за зруйноване майно родича

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці Мін’юсту роз’яснили чи може спадкоємець отримати свідоцтво про право на спадщину після руйнування майна свого родича.

компенсація за зруйноване майно родича

Пошук по Класифікатору професій

Якщо громадянин є спадкоємцем особи, чиє майно було знищене внаслідок військової агресії рф, він має право на компенсацію від держави.

Механізм компенсації за пошкоджене чи знищене житло передбачає необхідність підтвердити, що постраждала особа, яка претендує на отримання компенсації, є власником такої нерухомості. Відсутність документів, що підтверджують право власності на майно, може суттєво ускладнити процес отримання компенсації у майбутньому. Отримати компенсацію може лише власник знищеного об’єкту нерухомого майна або ж його спадкоємець.

Оформлення свідоцтва про право на спадщину – є первинною дією передуючою оформленню компенсації. До спадкоємця переходить право на отримання компенсації, яку відповідно до закону міг би отримати спадкодавець за його життя (ст. 12 Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України», ст. 1230 ЦК).

Для оформлення свідоцтва про право на спадщину звертайтесь до нотаріуса, щоб мати можливість отримати законну компенсацію за зруйноване майно.

За інформацією Центрального міжрегіонального управління Мін’юсту

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт ЄСВ: зразок заповнення та бланк

Звіт ЄСВ – так до сих пір часто називають Податковий розрахунок, що містить дані не лише про ЄСВ, але й про ПДФО та військовий збір. До вашої уваги склад Звіту ЄСВ і приклади заповнення окремих його додатків. На що слід звернути увагу, аби не помилитися?
145843

Як скласти акт приймання-передачі товару

Акт приймання-передачі товару – це документ, який складається у довільній формі та посвідчує факт передачі товару від постачальника до покупця, у т.ому числі й постачання товару. Підкажемо, коли усе таки потрібно складати саме його і як це зробити правильно.
54691

Мінімальна зарплата 2025

Мінімальна зарплата 2025 встановлена у законопроекті № 12000 «Про Державний бюджет України на 2025 рік». Розмір МЗП з 1 січня 2025 року остаточно буде затверджено у держбюджеті.
3301

Призупинення дії трудового договору: що в Податковому розрахунку

З консультації дізнаєтеся, чи зазначати в Додатку Д5 реквізити наказу про призупинення дії трудового договору, як заповнити при цьому Додатки Д1 та 4ДФ, а також, як бути з ЄСВ з мінімальної бази
15988

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді