Пенсія учасникам бойових дій – порядок, умови та особливості

Роз'яснення ПФУ щодо особливості пенсійного забезпечення учасників бойових дій.

Порядок та умови призначення пенсії учасникам бойових дій

Калькулятор стажу

Учасники бойових дій мають право на дострокову пенсію за віком після досягнення чоловіками 55 років за наявності страхового стажу не менше 25 років, жінками – 50 років при наявності страхового стажу не менше 20 років.

Коло осіб, які належать до учасників бойових дій, визначається ст. 6 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551. Розмір пенсії учасників бойових дій залежить від тривалості набутого страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески.

До пенсій учасникам бойових дій встановлюються:

  • підвищення в розмірі 25 % прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (ст. 12 Закону України від 22.10.1993 № 3551 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»);
  • цільова грошова допомога на прожиття у розмірі 40 грн (Закон України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни» від 16.03.2004 № 1603);
  • щомісячна державна адресна допомога до пенсії у разі коли щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає 4958 грн (постанова КМУ «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій» від 28.07.2010 № 656).

Для оформлення пенсії учасникам бойових дій необхідно надати оригінали документів:

  • паспорта;
  • реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • трудової книжки або документів про стаж (документи про проходження військової служби);
  • довідки про заробітну плату (грошове забезпечення) по грудень 2016 року (у разі відсутності даних про заробітну плату в Реєстрі застрахованих осіб);
  • посвідчення учасника бойових дій;
  • довідки про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України;
  • фото (для видачі пенсійного посвідчення).

Право на доплату до пенсії відповідно до Закону України «Про особливі заслуги перед Україною» від 1 червня 2000 року № 1767-ІІІ мають громадяни, нагороджені орденами. Розмір підвищення за цим Законом в залежності від заслуг складає від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 1 березня 2024 року розмір підвищення буде коливатись від 472,20 грн до 944,40 грн).

Мінімальна пенсійна виплата з 1 березня 2024 року ‒ 4958,10 грн, тобто 2361,00 грн х 210%.

Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених до осіб, які втратили працездатність. З 1 березня 2024 року відповідно максимальний розмір пенсії 23 610,00 грн.

При зміні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проводиться перерахунок зазначеної допомоги, враховуючи новий розмір прожиткового мінімуму. Заява про призначення/перерахунок пенсії учаснику бойових дій подається засобами вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України або особисто до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду.

Джерело: офіційний сайт ГУ ПФУ в Луганській області

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
72585

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
51789

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
80438

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді