Як повернути кошти, помилково сплачені на рахунок 3556 (ЄСВ)

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці нагадали як платник податків може повернути кошти, помилково сплачені на рахунок 3556 (для зарахування ЄСВ), та подати заяву про таке повернення.

помилково сплачені кошти єсв

Калькулятор індексації зарплати

Кошти повертають на підставі поданої платником заяви про повернення коштів з рахунків 3556 (далі – Заява). Її платник подає до територіального органу ДПС за місцем обліку помилково сплачених коштів, за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – Єдиний внесок) або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.07.2011 № 417.

У заяві зазначає:

  • код та назву платника, який здійснив помилкову сплату коштів;
  • реквізити рахунку, на який було сплачено кошти;
  • реквізити розрахункового документа (номер, дата, сума);
  • суму повернення згідно з заявою платника;
  • напрям перерахування помилково сплачених коштів, що повертаються та реквізити рахунку, на який перераховуються кошти.

Заява може бути подана в електронній формі (у т. ч. через Електронний кабінет) та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації, електронних довірчих послуг та електронного документообігу.

Зверніть увагу! Заяву подають за означеною вище формою як додаток до листа, тобто через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету. Не використовуйте при поверненні коштів з рахунку ЄСВ заяву за ідентифікатором J1302002, J1360102.

До Заяви обов’язково потрібно додати копію розрахункового документа (квитанції, платіжного доручення тощо), що підтверджує сплату коштів на рахунок 3556 (до Заяви в електронній формі – електронну копію зазначеного документа). Копія цього документа платник завіряє особисто.

Територіальний орган ДПС, у строк не пізніше тринадцяти робочих днів з дати надходження заяви, подає до відповідного органу Казначейства розрахунковий документ на повернення коштів з рахунку 3556, на який їх було сплачено.

Нагадаємо, актуальні реквізити рахунків для сплати ЄСВ розміщені на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС та на вебсторінках територіальних органів ДПС за адресою, а також у вкладці «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету.

За інформацією Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
324

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18772

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36354

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді