Робота, не обумовлена трудовим договором

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Чи може роботодавець вимагати від працівника виконувати роботу, не обумовлену трудовим договором.

робота трудовий договір

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором (ст. 31 КЗпП). Якщо є потреба у виконанні такої робити, одним із варіантів є внесення відповідних змін до трудового договору.

Зміна трудового договору в частині трудових функцій є зміною істотних умов праці. У період дії правового режиму воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці за два місяці не застосовують.

Відповідно працівника можуть попередити про зміну істотних умов праці відразу після прийняття роботодавцем відповідного рішення про таку зміну, але не пізніше допуску до роботи зі зміненими умовами праці.

Якщо ж працівник відмовляється/не погоджується на таку зміну, трудовий договір з ним розривають на підставі пункту 6 частини 1 статті 36 КЗпП.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Призупинення дії трудового договору: що в Податковому розрахунку

З консультації дізнаєтеся, чи зазначати в Додатку Д5 реквізити наказу про призупинення дії трудового договору, як заповнити при цьому Додатки Д1 та 4ДФ, а також, як бути з ЄСВ з мінімальної бази
16142

Реквізити документів за ДСТУ 4163:2020

Стандарт визначає нові вимоги до 32 реквізитів службових документів. Наші експерти звели й систематизували настанови та рекомендації за кожним реквізитом та унаочнили прикладами.
13864

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді