Як правильно повідомити працівника про відпустку

1740

Запитання

Чи можна вважати ознайомлення співробітника з наказом про відпустку, який виданий за два тижні до початку відпустки, повідомленням про початок відпустки?

Відповідь

Детальний матеріал

Розрахунок відпускних на прикладах 2023

Переглянути

kerivnik.jpg

Калькулятор днів щорічної відпустки

Роботодавець зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше як за два тижні до встановленого графіком терміну (ч. 5 ст. 79 КЗпП України та ч. 11 ст. 10 Закону України «Про відпустки»).

Наказ про надання відпустки видається на підставі графіку відпусток або заяви працівника. Оформлений наказ (розпорядження) про надання відпустки, надається працівникові для ознайомлення. Форму такого повідомлення законодавством не встановлено, тому його оформлення має довільний характер.

Якщо конкретна дата початку відпустки визначена графіком відпусток, і графік доведено до працівника під підпис, то роботодавець не пізніше, як за два тижні до встановленого графіком терміну письмово повідомляє працівника про дату початку відпустки. Змін законодавства, щодо письмового повідомлення працівника про дату початку відпустки під час воєнного стану не відбувалося.

Повідомлення про початок відпустки не є наказом про відпустку.

В повідомленні відділом персоналу зазначається дата початку відпустки, його підписує начальник відділу кадрів. З повідомленням ознайомлюють працівника, якому буде надано відпустку.

За інформацією Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці

тест для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93109

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
217078

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
4906

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
57599