Наказ про відкликання з відпустки

Автор
експерт з трудових відносин
Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.

Відкликання з відпустки можливо, тільки щоб відвернути стихійне лихо, виробничу аварію або негайно усунути їх наслідки, щоб відвернути нещасні випадки, простій, загибель або псування майна підприємства.

У разі відкликання з відпустки працівника його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що нарахували на оплату невикористаної частини відпустки (ч. 8 ст. 79 КЗпП, ч. 3 ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі – Закон про відпустки), а також здійснюють перерахунок відпускних.

Умови відкликання:

  • необхідність відвернути стихійне лихо, виробничу аварію або негайно усунути їх наслідки для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна установи;
  • працівник згоден;
  • поділили щорічну відпустку так, що одна її безперервна частина становила не менше 14 днів.

Найчастіші запитання

Чи з будь-якої відпустки можна відкликати працівника?

Ні. Відкликати можна тільки зі щорічної (основної чи додаткової) відпустки.

Чи можливе відкликання з відпустки за власним бажанням працівника?

Ні. Ініціювати відкликання з відпустки має право тільки роботодавець.

Чи можливе відкликання з відпустки без згоди працівника ?

Ні, окрім держслужбовців. Для них діє стаття 60 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII. Порядок відкликання з відпустки державного службовця затвердив Кабмін постановою від 25.03.2016 № 230. Служба управління персоналом має повідомити держслужбовця про відкликання з відпустки:

  • не пізніше ніж за п’ять календарних днів до такого відкликання – якщо причиною відкликання є необхідність виконання невідкладного завдання;
  • не пізніше ніж за два календарні дні – якщо причиною відкликання є необхідність виконання особливо важливих завдань для відвернення стихійного лиха, захисту/збереження життя і здоров’я громадян, забезпечення захисту/відновлення прав чи інтересів людини або громадянина.

Чи можна притягнути до відповідальності працівника, який не погодився на відкликання?

Ні. Якщо працівник відмовився, щоб його відкликали з відпустки, це не можна кваліфікувати як порушення трудової дисципліни.

Натомість держслужбовець по закінченню з відпустки повинен подати до служби управління персоналом інформацію, документи, необхідні для підтвердження обставин, що ускладнили прибуття на роботу у зв’язку з відкликанням. Якщо обставини, що ускладнили прибуття на роботу у зв’язку з відкликанням, визнали сумнівними, держслужбовця можуть притягнути до відповідальності.

Калькулятор днів щорічної відпустки

Чи має роботодавець відшкодовувати працівнику витрати у разі відкликання з відпустки?

Безумовне право на відшкодування витрат у разі відкликання з відпустки 2024 року має держслужбовець. Порядок відшкодування непередбачуваних витрат державного службовця у зв’язку з його відкликанням із щорічної основної або додаткової відпустки затверджує постанова КМУ від 25.03.2016 № 231.

Для працівників установ можна передбачити в колективному договорі, що роботодавець відшкодовує:

  • якщо відкликають працівника з відпустки до виїзду на відпочинок –
    • витрати, пов’язані із поверненням квитків;
    • витрати, пов’язані з розірванням цивільно-правових договорів про організацію відпочинку;
    • витрати, пов’язані з відмовою від бронювання квитків, місць проживання тощо;
  • якщо відкликають працівника, який вже на курорті, –
    • витрати, пов’язані із заміною (поверненням) квитка чи придбанням нового;
    • витрати за оплачені невикористані дні відпочинку тощо.

Чи потрібна згода профспілки на відкликання з відпустки працівника?

Ні. Щоб оперативно усунути форс-мажорні обставини, задля яких потрібна невідкладна присутність працівника, законодавець не вимагає погоджувати відкликання з профспілкою (профспілковим представником) або іншим органом, уповноваженим представляти трудовий колектив.

Узагальнено формулювати причини відкликання, наприклад, «...у зв’язку з виробничою необхідністю», – неправильно. У констатувальній частині наказу слід зазначати конкретні форс-мажорні обставини, з тих, що містить частина 3 статті 12 Закону про відпустки.

Необхідність скласти та подати звіт чи нарахувати і виплатити зарплату – неправомірна підстава, щоб відкликати з відпустки бухгалтера.

Від теорії перейдімо до практики.

КРОК 1. Відкликання з відпустки працівника – правомірність

Щорічну відпустку на прохання працівника можна поділити на частини будь-якої тривалості. Головна умова – основна безперервна її частина становить щонайменше 14 к. дн. (ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки). Перед тим, як підготувати розпорядження про відкликання з відпустки, слід перевірити, чи використав (або – чи зможе використати) працівник у робочому році, за який він перебуває у щорічній відпустці, одну безперервну частину тривалістю не менше 14 к. дн.

Наприклад, працівнику надали повну щорічну відпустку тривалістю 24 к. дн. Відкликати його з відпустки на 12-й день не можна, позаяк у працівника залишаться невикористаними 12 к. дн.

КРОК 2. Усна згода працівника на відкликання з відпустки

Перед тим як безпосередній керівник працівника (завідувач господарства, заступник директора, вихователь-методист) напише доповідну записку керівнику, запитайте працівника, чи згоден він на відкликання. Зробіть це по телефону, через соцмережі тощо. Якщо працівник за кордоном, і щоб достроково повернутися з відпустки йому треба буде виїхати з оплаченого наперед готелю та обмінювати авіаквитки, то він навряд чи погодиться. Можливо, з працівником узагалі не вдасться зв’язатися. Відтак шукайте, хто зможе замінити відсутнього працівника.

КРОК 3. Розпорядження про відкликання з відпустки

Припустімо, працівник погодився перервати відпочинок і узгодив дату повернення на роботу. Відтак його безпосередній керівник подає розпорядження про відкликання з відпустки у вигляді доповідної записки керівнику закладу, тож вам знадобиться доповідна записка зразок.

Ми не виокремлюємо етап отримання згоди працівника, бо тут можливі варіанти.

Ідеально, якщо працівник зазначить, що згоден на відкликання з відпустки у нижній частині доповідної записки безпосереднього керівника. Але навряд чи працівник встигне це зробити або спеціально для цього прийде на роботу. Тому прийнятно, що в день виходу на роботу працівник проставить у наказі відмітку, що ознайомлений, та зазначить, що згоден на відкликання.

Якщо після усної домовленості з безпосереднім керівником працівник передумає або не зможе обміняти квиток на поїзд і не повернеться на роботу, скасуйте розпорядження про відкликання з відпустки.

Відправляємо працівників у відрядження під час війни

КРОК 4. Відкликання з відпустки – наказ

У наказі зазначте:

  • дату, коли працівник має стати до роботи;
  • кількість невикористаних днів відпустки;
  • строк надання невикористаних днів відпустки;
  • причину, що призвела до відкликання з відпустки.

Строк надання невикористаних днів відпустки у наказі можна вказати по-різному:

  • конкретні дати одразу після закінчення обставин, що спричинили відкликання (якщо відомо), або через деякий час (додатковий наказ для надання відпустки не потрібен);
  • місяць, на який перенесено відпустку (наказ слід видати на підставі заяви працівника).

Підпишіть наказ та зареєструйте в Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тимчасового строку зберігання. Ознайомте працівника з наказом під підпис.

Відкликання з відпустки – зразок наказу

наказ відкликання з відпустки

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

КРОК 5. Запис про відкликання з відпустки до картки П-2

Роботодавець зобов’язаний вести облік відпусток, що надають працівникам (ч. 12 ст. 10 Закону про відпустки).

В особових картках працівників (типова форма № П-2, затверджена наказом Держкомстату та Міноборони України від 25.12.2009 № 495/656; далі – картка П-2) внесіть інформацію з наказу про відкликання:

  • акуратно закресліть рискою попередній запис про кількість днів та дату закінчення відпустки;
  • нижче (або поряд) у відповідних графах вкажіть фактичну кількість наданих днів і дату закінчення відпустки;
  • навпроти нової дати у графі «Підстава, наказ №» зазначте номер і дату наказу про відкликання з відпустки.

Коригувальний запис про фактичну кількість днів використаної відпустки та день закінчення відпустки можна позначити іншим кольором – чорним або фіолетовим.

КРОК 6. Відкликання з відпустки – перерахунок відпускних

Нові дати відпустки відобразіть у графіку відпусток.

Якщо у наказі про відкликання з відпустки працівника зазначили конкретні дати, на які перенесли невикористану частину щорічної відпустки, внесіть відповідні зміни й до графіка відпусток. У поданому зразку наказу відкликання з відпустки вказали лише місяць надання відпустки, тому вносити зміни до графіка відпусток доцільно після видання наказу про відпустку.

Роботу з дати відкликання з відпустки працівнику оплачують згідно умов трудового договору. При цьому слід врахувати, що ці дні були оплачені, адже працівник отримав відпускні. Бухгалтер за роботу в дні, що припали на відпустку, нараховує зарплату. Якщо її розмір більший за відпускні, додатково донараховує ЄСВ, доутримує ПДФО, військовий збір та доплачує працівнику відповідну різницю.



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді