«Трудові» штрафні санкції зменшать і замінять попередженням

UA RU

Більшість роботодавців вважає, що за порушення норм законодавства про працю у 2017 році запроваджено необґрунтовано високі штрафні санкції. Тиск на роботодавців вирішили пом’якшити, знизивши розмір штрафних санкцій та ввівши такий захід впливу, як попередження.

Такі новації запропонували законопроєктом № 1233 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)».

Так, штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного працівника замінять попередженням для тих роботодавців, що вчинили порушення вперше. Якщо ж його роботодавець знову вчинить протягом 365 календарних днів після письмового попередження, штраф становитиме 4 мінімальних зарплати за кожного працівника.

Штраф у 10 мінімальних зарплат за кожного працівника (недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, гарантій мобілізованих працівників) зменшать до 2 мінімальних зарплат за кожного працівника.

Штраф у 100 мінімальних зарплат (за недопущення до перевірки з питань оформлення трудового договору, повноти працевлаштування, сплати ЄСВ при виплаті зарплати) замінять штрафом у 8 мінімальних зарплат.

Штраф в одну мінімальну зарплату (за порушення інших вимог трудового законодавства) замінять на попередження для тих роботодавців, що вчинили його вперше. Натомість неодноразове та/або повторне порушення інших вимог трудового законодавства протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження призведе до штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

Із законопроєкту № 1233 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)»

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8914

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
20350

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді