Запровадження нових або зміна діючих умов оплати праці — коли та як повідомляти працівника

UA RU

Фахівці Держпраці нагадали, що про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни — це передбачає стаття 103 КЗпП.

Цю статтю не застосовуйте у разі:

  • переведення на іншу нижчеоплачувану роботу за згодою працівника;
  • за заявою працівника, при наявності медичного висновку;
  • за пропозицією власника;
  • при переміщеннях.

У наведених ситуаціях застосовуйте статтю 114 КЗпП.

Зміни умов оплати праці в бік погіршення, про які власник зобов’язаний повідомити кожного працівника персонально, можуть запроваджуватися законодавством, генеральною, галузевою, регіональною угодою, колективним договором, власником за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації або іншим уповноваженим трудовим колективом на представництво органом або одностороннє (частина четверта ст. 97 КЗпП). Незалежно від правової форми, у якій провадиться зміна умов оплати праці в бік погіршення (запровадження нових умов оплати праці, які погіршують умови, що діяли раніше), обов’язок повідомлення працівників лежить на власникові. Лише зміна умов оплати праці за згодою між сторонами трудового договору не вимагає спеціального повідомлення працівника, оскільки він одержує відповідну інформацію при укладенні з власником відповідної угоди.

Працівник повинен бути повідомлений про зміни в бік погіршення умов оплати праці, відповідно до яких раніше провадилася оплата його праці, — про зміни тарифної ставки (окладу), доплат, надбавок, форми оплати праці, системи оплати праці, преміальної системи тощо.

Поки не минув двомісячний строк — не можна застосовувати нові (змінені) умови оплати праці, які погіршують становище працівників.

Якщо працівник не був вчасно повідомлений про зміну умов оплати праці в бік погіршення, до закінчення двомісячного строку діють попередні умови праці. При обчисленні середньої заробітної плати враховуйте суму нарахованої зарплати.

За інформацією Управління Держпраці у Полтавській області

Запровадження нових або зміна діючих умов оплати праці — коли та як повідомляти працівника
НІНА ПІДЛУЖНА,заступник генерального директора Директорату стратегічного планування, координації політики та євроінтеграції Міністерства соціальної політики України
Індекс інфляції змінюється щомісяця. Як липневий індекс інфляції вплине на індексацію зарплати бюджетників у вересні 2019-го?

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7054

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56492

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
8589

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді