Чи будуть підвищені зарплати педагогів до 4 прожиткових мінімумів — відповідь голови парламентського комітету

Представник Верховної Ради прокоментував можливі строки підвищення окладів для освітян та педагогів, яким скасували заплановане на 2023 рік підвищення.

чи будуть підвищені зарплати педагогів

Калькулятор індексації зарплати

Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» пояснив, чому переноситься реформа оплати праці педагогічних працівників.

Нагадаємо, що планувалося поступово підвищити мінімальні оклади освітян до 4 прожиткових мінімумів з 2023 року (2684 грн для працездатної особи).

«Головна проблема у прив'язці зарплат до прожиткових мінімумів. Можна ввести чотири прожиткові мінімуми, але треба розуміти, що з кожною подібною прив'язкою зменшується шанс того, що сам прожитковий мінімум чи мінімальна заробітна плата будуть підніматися. Що стосується зарплат педагогів. Більше за все я хочу, щоб в них піднялася зарплата, і більше за все цього хоче і Президент. Підняття зарплат педагогам було заплановано в перший рік COVID-19. Але в той момент зрозуміли, що потрібно втримати в країні медичних працівників, щоб вони не поїхали за кордон, бо їм одразу пропонували в Східній Європі дуже привабливі заробітні плати. Тому була необхідність медикам терміново підняти зарплати, і домовитися, що наступного року, щонайменше до такого ж рівня, піднімаємо зарплати педагогам. Та, на жаль, сталася повномасштабна війна, яка знищила всі плани. Але це буде перше, що буде зроблено після війни – підняття зарплати педагогам», – пояснив позицію Верховної Ради та влади в цілому Сергій Бабак.

Він вважає неможливим залучення позик чи грошей від західних партнерів на підвищення зарплат педагогів: «Наразі всі доходи бюджету йдуть на Збройні сили. Ми б з радістю піднімали зарплату, але ми бачимо структуру бюджету, а соціальні виплати нам фінансують наші міжнародні партнери. І казати їм, що ми тут під час війни вирішили підняти зарплати педагогам – профінансуйте це. Нам наші партнери скажуть: «При всій повазі, ми намагаємося вам допомагати, суми вимірюються десятками мільярдів доларів, а ви хочете нам ще докинути мільярд?». Ну, або ж брати в борг. Це найпростіший популістський вихід: підняти зараз зарплати, взяти в борг гроші, щоб наші діти потім їх віддавали. Ми не можемо собі цього дозволити і не хочемо цього робити».

Нагадаємо, що підвищення прожиткового мінімуму з 1 жовтня 2022 року та збереження цього рівня з 1 січня 2023 року не призвело до підвищення й базових окладів за Єдиної тарифною сіткою. Це вплинуло на збереження окладів педагогів, держслужбовців та інших бюджетників на попередньому рівні.

Щоправда, з січня 2023 року Кабмін прийняв постанову, якою встановив мінімальну оплату праці для медичних працівників:

  • 20 000 гривень для осіб, які займають лікарські посади у закладах охорони здоровʼя (крім лікарів-інтернів), посади фармацевтів у закладах охорони здоровʼя (крім фармацевтів-інтернів), посади професіоналів у галузі охорони здоровʼя у закладах охорони здоровʼя та посади професіоналів з вищою немедичною освітою у сфері охорони здоровʼя;
  • 13 500 гривень для осіб, які займають посади у закладах охорони здоровʼя, віднесені єдиними кваліфікаційними вимогами до посад фахівців (крім лікарів-інтернів та фармацевтів-інтернів).

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7070

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56512

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
8604

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5235

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді