Що зміниться з 1 квітня для бухгалтерів – нові податкові накладні, транспортні файли та порядок їх подання

Низка новацій у податковому законодавстві набуває чинності з 1 квітня. Все про запровадження нових форм накладних – в нашій новині про зміни з 1 квітня.

що зміниться з 1 квітня для бухгалтерів

Калькулятор штрафів

Більшість змін з 1 квітня запроваджені Державною податковою службою, Мінфіном та Нацбанком України. Пропонуємо перелік експертних про зміни у податковій звітності та первинних документах.

Нова форма податкової накладної

З 1 квітня набирає чинності наказ Мінфіну «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» від 28.12.2022 № 463. Він запроваджує:

Як заповнювати реквізит «Призначення платежу»

З 1 квітня запроваджується міжнародний стандарт ISO 20022 у платіжній інфраструктурі. Він передбачає два формати заповнення реквізитів платіжної інструкції: структурований і неструктурований.

Неструктурований формат застосовуємо під час заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжок на сплату податків, ЄСВ, інших надходжень до бюджетів та цільових фондів. При цьому керуємось Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затвердженим наказом Мінфіну від 24.07.2015 № 666 (далі – Порядок № 666).

Структурований формат будуть запроваджувати. Протягом квітня-червня 2023 року діятиме перехідний період, тобто одночасно діятимуть два порядки, два формати заповнення реквізиту «Призначення платежу». З 01.07.2023 Порядок № 666 втратить чинність, це визначено у Проєкті наказу.

Порядок оподаткування відрядження

Зміни пов'язані з використанням коштів/електронних грошей, виданих на відрядження. Звіт про їх використання складається у паперовій або електронній формі. Звіт подається у разі:

  • наявності оподатковуваного доходу,визначеного відповідно до пп. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ, з метою розрахунку суми податку;
  • використання платником податку готівки понад суму добових витрат (включаючи отриману із застосуванням платіжних інструментів).

Якщо під час відрядження платник податків проводив розрахунки у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових витрат і за відсутності оподатковуваного доходу, звіт про використання коштів/електронних грошей не складається і не подається.

Нове покоління СЕП запрацює з 1 квітня

Як пояснює експерт порталу Бухгалтерія для бюджету та ОМС, НБУ врегулював питання виконання міжбанківських платіжних операцій в Україні в національній валюті через нове покоління системи електронних платежів. Нове покоління СЕП запрацює з 01.04.2023 на базі міжнародного стандарту ISO 20022 в режимі 24/7. 

  1. Міжбанківські платіжні операції будуть виконуватися без призупинення роботи СЕП.
  2. Сума виконаної платіжки відображатиметься за рахунком учасника СЕП датою того календарного дня, в який вона проведена через СЕП.
  3. За рік – 1 квітня 2024 року – набере чинності норма про обов’язкове зарахування коштів за платіжною операцією на рахунок отримувача протягом години.

Змінюється структура транспортних файлів платіжної інструкції та виписок з рахунків

Форма платіжної інструкції, яка затверджена наказом Мінфіну від 13.12.2022 № 430, передбачає додаткові реквізити порівняно з платіжним дорученням. У зв’язку з цим з 01.04.2023 зміниться:

  • структура транспортного файлу Платіжних інструкцій розпорядників коштів;
  • структура транспортного файлу виписки:
    • з рахунку, відкритого на ім’я клієнта;

    • з доходних рахунків;

    • ДПС.

Також не забуваємо, що у 2023 році не пізніше 07.04.2023 потрібно подати форму № 1-РС «Звіт про витрати на утримання робочої сили».

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47626

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді